Česká obchodní inspekce ve 2. čtvrtletí zjistila dva případy diskriminace

23.10.2022 11:19 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce vyhodnotila kontroly zaměřené na diskriminaci spotřebitele. Ve 2. čtvrtletí 2022 uskutečnila 31 kontrol a podezření na některou z forem diskriminace zjistila ve dvou případech.

Česká obchodní inspekce ve 2. čtvrtletí zjistila dva případy diskriminace
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce v období od 1. dubna do 30. června 2022 prověřovala, zda nedochází ze strany prodávajících k některé z forem diskriminace spotřebitelů. Součástí akce byly také kontroly dalších právních předpisů. Celkem uskutečnila 31 kontrol a podezření na některou z forem diskriminace zjistila ve 2 případech. Porušení dalších právních předpisů zjistila ve 12 případech.

Inspektorát

Počet kontrol

Kontroly se zjištěním

Zjištění v %

celkem

§ 6

celkem

§ 6

Středočeský a Hl. město Praha

5

2

1

40,0%

66,7%

Jihočeský a Vysočina

5

1

0

20,0%

0,0%

Plzeňský a Karlovarský

13

5

0

38,4%

0,0%

Ústecký a Liberecký

4

1

1

25,0%

25,0%

Královéhradecký a Pardubický

0

0

0

0,0%

0,0%

Jihomoravský a Zlínský

1

1

0

100,0%

0,0%

Olomoucký a Moravskoslezský

3

2

0

66,7%

0,0%

Celkem

31

12

2

38,7%

6,5%

Zjištěné nedostatky

ČOI ve 2. čtvrtletí 2022 zjistila podezření na porušení § 6 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, které zakazuje prodávajícímu diskriminovat spotřebitele při prodeji výrobků nebo poskytování služeb (tj. zakazuje odlišné zacházení s lidmi ve srovnatelných situacích na základě různé rasy, etnického původu, národnosti, pohlaví, sexuální orientace, věku, zdravotního postižení, víry, náboženského vyznání a světového názoru), ve 2 případech.

Jednalo se o následující případy:

  • 1x byl zjištěn rozdílný přístup k česky a anglicky hovořícím spotřebitelům, kdy inspektoři v postavení česky hovořících spotřebitelů nebyli vpuštěni do restaurace, ačkoli anglicky hovořící spotřebitelé v témže čase vpuštěni byli

  • 1x bylo zjištěno, že osobě romského původu bylo odmítnuto ubytování

Dále, ve 4 případech, byly zjištěny nedostatky v dodržování zásad poctivosti prodeje (§ 3 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele). Porušení dalších ustanovení zákona o ochraně spotřebitele bylo zjištěno v menším rozsahu.

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce ve 2. čtvrtletí pravomocně uložila, v souvislosti s prokázaným diskriminačním jednáním, 1 pokutu ve výši 50 000 Kč. Pokuta se vztahuje ke kontrole zahájené v prvním čtvrtletí 2022. Pokuta byla udělena společnosti FlixBus CZ s.r.o., která v době kontroly ČOI na svých webových stránkách www.flixbus.cz uváděla informace, směřující k diskriminačnímu jednání vůči osobám se zdravotním postižením (osoby s doprovodem či s vodícím nebo asistenčním psem), které nejsou založeny na objektivních a rozumných důvodech a odůvodněny legitimním cílem.

V tomto období zároveň nabylo právní moci 9 pokut v souvislosti s předchozími kontrolami ČOI v rámci diskriminace a to v celkové výši 429 000 Kč.

Uvedené počty pokut a jejich výše se vztahují i k dalším porušením právních předpisů, která byla v rámci kontrol zjištěna, a mohou se tak projevit i v jiných kontrolních akcích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…