Česká obchodní inspekce zakázala na trhu hračku v podobě hasičského auta kvůli olovu

06.09.2022 18:47 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je nebezpečná hračka na baterie hasičské auto, číslo modelu B938A. Povolený limit olova byl v hračce překročen 756krát. Bylo nařízeno stažení výrobku z trhu.

Česká obchodní inspekce zakázala na trhu hračku v podobě hasičského auta kvůli olovu
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné environmentální riziko kvůli možnému znečištění životního prostředí. Jedná se o bateriovou hračku hasičské auto - s napájením AA baterie 3 x 1,5 V, která není vhodná pro děti do 3 let. Hračka je uložena v papírové krabičce s průhledem. Na obalu jsou informace vztahující se k výrobku, označení CE. 

Anketa

Byla demonstrace ze 3. září pro její svolavatele úspěchem?

98%
1%
hlasovalo: 22438 lidí

Zkušební laboratoř potvrdila, že na pájeném spoji uvnitř hračky bylo mnohonásobné překročení obsahu olova až na hodnotu 75,6 %. Povolený limit je 0,1 %. Nedodržení požadavků platné legislativy představuje vážné environmentální riziko kvůli možnému znečištění životního prostředí (nařízení vlády č. 481/2012 Sb., o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních - směrnice 2011/65/EU – RoHS). ČOI také zjistila další nedostatky - přímo na výrobku chybí identifikační označení CE, ačkoliv to povaha výrobku umožňuje. Dále nebyl výrobek vybaven údaji o výrobci a dovozci a bezpečnostními informacemi v českém jazyce. Návod na ovládání hračky a výměnu baterií byl poskytnut pouze v anglickém jazyce. Kontrolovaný výrobek tak neodpovídá požadavkům nařízení vlády (NV) 481/2012 Sb. a zároveň neodpovídá požadavku NV č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky.

Česká obchodní inspekce, z důvodu zamezení dalšího výskytu totožných výrobků na trhu, které nesplňují požadavky příslušné směrnice a na základě dalších zjištěných nedostatků, uložila distributorovi zákaz distribuce výše jmenovaného výrobku (dle § 18a odst. 3 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky).

Informace o výrobku:

Hračka na baterie „FIRE CAR“
Značka:     neuvedena
Číslo modelu:  B938A
EAN: -
Výrobce: -
Dovozce:  -
Distributor: HAUTEX s.r.o., Vavákova 861/10, 14800 Praha-Kunratice
Původ výrobku: Čína

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…