Česká obchodní inspekce zakázala na trhu nebezpečné nafukovací balónky

16.07.2021 21:20

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je hračka, která může znamenat pro děti zdravotní riziko. Jedná se o výrobek nafukovací balónky Dongfang.

Česká obchodní inspekce zakázala na trhu nebezpečné nafukovací balónky
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce zjistila v ČR pro spotřebitele nebezpečnou hračku. Jedná se o nafukovací balónky Dongfang, které jsou balené po deseti kusech.

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

Balónky jsou vyrobeny z latexu, přírodního kaučuku smetanově bílé barvy. Zabaleny jsou v průhledném sáčku s papírovou manžetou, která uzavírá sáček. Na této papírové části obalu výrobku jsou nakresleny různobarevné balónky a je označena země původu a počet kusů výrobků v balení – 10 kusů. Z druhé strany papírové manžety je uvedeno označení Dongfang a značka shody CE v nesprávném tvaru a piktogram, který uvádí, že výrobek není vhodný pro děti do tří let. Informace pro spotřebitele jsou uvedeny pouze cizojazyčně. Dále je na sáčku s balónky nalepena malá papírová etiketa s označením distributora: Lucky Stars s.r.o., Vilová l. 234, 252 42 Vestec.

Tento výrobek může představovat pro děti závažné poškození zdraví. V materiálu, ze kterého jsou balónky vyrobeny, je obsaženo nadlimitní množství N-nitrosovatelných látek. Ty se mohou uvolnit a děti je mohou požít například sáním balónků nebo kontaktem z ruky do úst.

Výrobek není v souladu s požadavky NV č. 89/2011 Sb., o bezpečnosti hraček. Představuje pro děti možné zdravotní riziko plynoucí z kontaktu s N-nitrosovatelnými látkami.
Česká obchodní inspekce uložila prodejci stažení výrobku z trhu a oběhu. Hračka byla nahlášena kontaktnímu bodu na Ministerstva průmyslu a obchodu a byla zveřejněna v systému RAPEX. 

Informace o výrobku:

Nafukovací balónky DONGFANG

Název výrobku: „Balloons Dongfang“ – balení po 10-ti kusech
Typ: ITEM NO: A3
EAN: 8595500000039
Identifikační údaje distributora: Kevin & Violka s.r.o., Jana Ziky 1732, PSČ 347 01Tachov
Země původu: Made in China

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…