Česká obchodní inspekce zakázala na trhu nebezpečný dětský mačkací míček

21.08.2021 16:59

Česká obchodní inspekce zjistila na tuzemském trhu výrobek, který může být pro děti nebezpečný. Jedná se o hračku s názvem Míček mačkací se šňůrkou Soace Ball.

Česká obchodní inspekce zakázala na trhu nebezpečný dětský mačkací míček
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce zjistila, že na trhu v ČR je nebezpečná hračka - Míček mačkací se šňůrou Soace Ball. Měkké plastové míčky o průměru 75 mm ve tvaru ježaté koule, jsou zhotoveny z měkčeného plastu.

Na povrchu jsou vyobrazeny barevné geometrické motivy ovoce, nebo písmenek. Míčky mají měkké výstupky a vložený pískací mechanismus spolu s pružnou elastickou šňůru. Šňůrku s očkem k připojení na prst i pískací mechanismus je možné z hračky vyjmout. Uvnitř míčku je umístěn blikající mechanismus. Na hračce nejsou uvedena žádná označení či identifikační údaje a byla prodávána zcela bez obalu. Míčky v nabídce byly volně umístěny v kartonové krabici s nápisem Soace Ball.

Hračka nesplňuje požadavky NV č. 86/2011 Sb. Vzhledem k nepřítomnosti jakéhokoliv značení je možné ji považovat za hračku vhodnou pro všechny děti. Mechanické požadavky na hračky jsou uvedeny v normě ČSN EN 71-1+ A1:2019. V článku 5.1 citované normy jsou uvedeny obecné požadavky na hračky určené dětem mladším 36 měsíců. Konkrétně pod písmenem a) je uvedeno: „Hračky a odnímatelné součásti hraček se nesmějí celé vejít do válce pro malé části a to v jakékoliv poloze“. Na přiložených fotografiích je vidět, že z hračky se při zkoušce tahem, při použití síly 30 N, uvolnila (byla vytažena) vložená plastová šňůra s očkem a povytáhl se rovněž pískací mechanismus, který byl dále za použití síly 15 N z hračky zcela vytažen. Šňůra i pískací mechanismus se vejdou do válce normalizovaných rozměrů – viz obrázky.

Příslušná zjištění dokládají, že při běžném a předpokládaném použití hračky malými dětmi může dojít k vyjmutí malých částí z hračky (konkrétně pískacího zařízení i plastové šňůry) a k jejich následnému vdechnutí či polknutí dítětem.

Uložená opatření:

Česká obchodní inspekce uložila prodejci ochranné opatření (dle ustanovení § 18a odst. 3) a 4) zákona č. 22/1997 Sb.), kterým je zákaz distribuce a stažení výrobků z distribuce. Informace o nebezpečné hračce byly nahlášeny kontaktnímu bodu na Ministerstvu průmyslu a obchodu a byly zveřejněny v systému RAPEX. 

Informace o výrobku:

Míček mačkací se šňůrou Soace Ball
Značka:  neuvedena
Typ / číslo modelu: neuvedeno
Čárový kód: neuveden
Popis výrobku na obalu: výrobek je prodáván bez obalu, z kartonové krabice s nápisem „Soace Ball“
Značka shody:  neuvedena
Kontaktní údaje provozovny: „Smíšené zboží“, Náměstí republiky 424, 348 02 Bor.
Prodejce pan: Van Bay Nguyen

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…