Česká obchodní inspekce zakazuje na trhu hračku na baterie v podobě včelky kvůli olovu

23.01.2023 21:01 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné environmentální riziko. Jde o hračku na baterie ve tvaru včelky, číslo modelu 2152B.

Česká obchodní inspekce zakazuje na trhu hračku na baterie v podobě včelky kvůli olovu
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce zjistila na tuzemském trhu nebezpečnou hračku na baterie a dálkové ovládání ve tvaru včelky. Hračka je zabalena v papírové krabici s plastovým průhledem, na které jsou uvedeny informace a označení CE. Hračka není vhodná pro děti do 3 let. Materiál je plast a kov.

Zkoušky provedené odbornou laboratoří potvrdily, že na pájeném spoji uvnitř hračky je mnohonásobné překročení obsahu olova až na hodnotu 46,7 % oproti povolené limitní hodnotě 0,1 %.

Nedodržení požadavků platné legislativy (nařízení vlády č. 481/2012 Sb., o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních - směrnice 2011/65/EU – RoHS) představuje vážné environmentální riziko kvůli možnému znečištění životního prostředí.

Dále nebyly na výrobku uvedeny informace a bezpečnostní instrukce v českém jazyce, ale jen v cizích jazycích (nesplnění požadavků  NV č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky). K výrobku také nebyl připojen údaj o maximálním radiofrekvenčním výkonu vysílaném v kmitočtovém pásmu, ve kterém je rádiové zařízení provozováno (ukládá ust. § 6 odst. 2 písm. b) nařízení vlády č. 426/2016 Sb. o posuzování shody rádiových zařízení při jejich dodávání na trh).

Česká obchodní uložila distributorovi zákaz distribuce a stažení výrobku z trhu nebo z oběhu. Výrobek byl nahlášen kontaktnímu bodu na Ministerstva průmyslu a obchodu a informace o něm byly zveřejněny v systému Safety Gate. 

Informace o výrobku:

Značka:     neuvedena
Číslo modelu:     2152B
Číslo výrobní série:   neuvedeno
EAN:     5902230135734 
Výrobce:     Shantou Create Toys Industrial Co., Ltd, 1-2 Floor,
6 Buldingg Guanghua Industry Area, Chengliang Road, Chenghal, District, Shantou City, China
Dovozce: VENE POINT, ul. Lwowska 146A, 22-300 Krasnystaw, Polska

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…