Česká pošta: Aršík k výročí vzniku samostatných poštovních provozů

01.10.2023 22:08 | Tisková zpráva

V pondělí 2. října Česká pošta uvede do prodeje nový příležitostný poštovní aršík Společné vydání ČR a SR: 30. výročí vzniku České pošty a Slovenské pošty, které se shodně zrodily rozdělením Správy pošt a telekomunikací 1. ledna 1993.

Česká pošta: Aršík k výročí vzniku samostatných poštovních provozů
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Hlavním motivem známky a velkého kuponu jsou poštovní holubi. Výtvarný návrh aršíku pochází z dílny Filipa Heyduka, rytinu aršíku připravil Martin Činovský a rytinu obálky prvního dne vydání podepsal Jozef Česla.

„Pošta je nedílnou součástí každého státu. 30 let od vzniku dvou samostatných firem v Česku a na Slovensku se ukazuje, že si své místo ve společnosti našly a občanům stále poskytují požadované služby,“ říká pověřený zástupce generálního ředitele České pošty Miroslav Štěpán.

Každý ze zmíněných holubů drží dopis ze společné hromádky listovních zásilek jako symbol rozdělení pošty na samostatné společnosti, Českou poštu a Slovenskou poštu. Na středovém kuponu je vyobrazena barevná varianta loga Československých spojů. Plochu aršíku vyplňují poštovní dopisy a balíčky, doplněné stužkou v barvách trikolory. Největší důraz byl kladen na vyobrazení skutečných poštovních holubů a typických znaků. Nejde přitom pouze o charakteristickou barevnost a kresbu na křídlech, ale také o rodový kroužek na noze.

pošta

Součástí emise je i obálka prvního dne vydání (FDC), jejímž námětem jsou koncové číslice výročí rozdělení pošty, mezi nimiž symbolicky prolétá poštovní holub s dopisem.

Cena aršíku je 63 korun českých a celou emisi vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o. Aršík ocelotiskem z ploché desky kombinovaným ofsetem v nákladu 30 000 kusů a FDC ocelotiskem z ploché desky v nákladu 2900 kusů. Zájemci si mohou aršík zakoupit na specializovaných přepážkách nebo v e-shopu na webových stránkách České pošty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …