Česká pošta: Autora pomníku Mistra Jana Husa připomíná nová známka

26.11.2019 14:40

Ve středu 27. listopadu bude představená nová příležitostná poštovní známka Umělecká díla na známkách.

Česká pošta: Autora pomníku Mistra Jana Husa připomíná nová známka
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Ladislav Šaloun, která připomíná osobnost českého sochaře období secese, naturalismu a realismu. Její emisi Česká pošta připravila ve spolupráci s GASK – Galerií Středočeského kraje v Kutné Hoře. Ústředním motivem známky je fotografie sochy z díla tohoto zakladatele moderního českého sochařství Dotek osudu II., jejímž autorem je Oto Palán. Motivem obálky prvního dne vydání (FDC) je grafika Jana Konůpka, jehož i Šalounovo dílo je součástí sbírek této galerie.

Zakladatel moderního českého sochařství Ladislav Šaloun žil v letech 1870 – 1946 a byl všestranným výtvarníkem a pedagogem. Věnoval se monumentální a komorní plastice a jeho návrhy soch zpravidla v kameni realizovali jiní sochaři či kameníci. V roce 1896 získal dvě první ceny a čestné uznání v soutěži na plastickou výzdobu Městského muzea v Praze. K jeho asi nejznámějším realizacím patří sousoší Mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí v Praze.

O třináct let mladší Jan Konůpek, který zemřel v roce 1950, vystudoval architekturu na české technice a malbu na AVU v Praze. Vytvořil celou řadu ilustrací, grafických listů či návrhů vazeb. Jak je naznačeno, jádrem jeho tvorby byla grafika a jeho práce jsou inspirovány mystikou, vizionářstvím a vynikají živou dramatičností. Za nejvýznamnější jsou považována jeho díla z počátku 20. století, která jsou ovlivněna symbolismem a secesní klimtovskou stylizací. Konůpka ovlivnil německý a severský expresionismus, přechodně i kubismus.

Příležitostnou poštovní známku vydávanou v nominální hodnotě 39 Kč vytiskla Poštovní tiskárna cenin metodou plnobarevného ofsetu v nákladu 80 000 ks a FDC pak digitálním tiskem v nákladu 3 200 ks. Zájemci si ji mohou zakoupit na kterékoliv specializované filatelistické přepážce, vybraných poštách a na webových stránkách České pošty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…