Česká pošta: Balíky se budou od března měřit, nikoli vážit

16.02.2019 18:37

Česká pošta jako lídr balíkového trhu v České republice zlepšuje své služby a vychází vstříc zákazníkům. Čtyři z deseti balíků, které jsou v České republice poslány, doručuje Česká pošta. Z důvodu zefektivnění své logistiky a zlepšení kvality doručování Česká pošta přichází se zásadní změnou v oblasti balíkových zásilek.

Česká pošta: Balíky se budou od března měřit, nikoli vážit
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Česká pošta od 1. března 2019 mění u balíků svoji balíkovou politiku. Dosavadní praxe, kdy se cena zásilky počítala podle hmotnosti balíku, se nahrazuje rozměrovými kritérii. Rozhodující pro učení ceny, kterou zákazník zaplatí na pobočce za podání balíku, bude nejdelší strana balíku. Nově budou balíky rozdělovány podle nejdelší strany do kategorií S (35 cm), M (50 cm), L (100 cm) a XL (240 cm). Ceník je dostupný na webových stránkách České pošty.

Česká pošta navíc připravila aplikaci Podání balíku, která bude spuštěna od 1. března 2019.  Na webu www.poslatbalik.cz si zákazník předvyplní adresní údaje a nemusí pak vypisovat podací lístek. Navíc si může vytisknout adresní štítek na zásilku. Klient tím ušetří čas u poštovní přepážky a získá zajímavou slevu. Další slevu na odesílání balíků ve výši 10 Kč získají zákazníci, kteří jsou držiteli Zákaznické karty České pošty. Kartu si lze bezplatně zřídit podle podmínek na webu https://www.zakaznicka-karta.cz/.

Od 1. března 2019 začne Česká pošta také zvýhodňovat správně zabalené a dobře manipulovatelné zásilky. Smyslem této úpravy je především zefektivnit procesy při třídění balíků či přepravě – pokud budou mít balíky standardizovaný obal (tzn. má pevný obal a pravidelný tvar), může se s ním při přepravě lépe manipulovat, více se jich vejde do přepravních klecí atp. Zásilky nevhodně zabalené budou zatíženy příplatkem.

Srovnání cen současných váhových kategorií a rozměrů není možné z důvodu individuálních parametrů každé zásilky. Pokud zákazník pošle např. Balík Do ruky s nejdelší stranou do 35 cm, předá podací data elektronicky a využije Zákaznickou kartu, ušetří oproti současnému Ceníku minimálně 16 Kč. Naopak zásilky větších rozměrů budou dražší.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…