Česká pošta: Nová poštovní známka připomíná krále českého průmyslového designu

03.10.2019 13:50

Česká pošta ve středu 2. října představila příležitostnou známku Český design: Václav Král. Motivem známky je model sportovního vozu Tatra, který navrhl tento přední český designér, jehož dílo bylo inspirací pro obálku prvního dne vydání (FDC), přebal sešitku i razítko prvního dne vydání. Autorem návrhu známky je Pavel Sivko a rytcem FDC Jaroslav Tvrdoň.

Česká pošta: Nová poštovní známka připomíná krále českého průmyslového designu
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Český automobilový designér, konstruktér a závodník Václav Král se narodil 27. září 1936 v Ostravě a již za svého života stal ikonou ve svém oboru. Na začátku 70. let na sebe upozornil jako tvůrce závodních automobilů značky Metalex a mezi jeho nejslavnější díla patří Tatra MTX V8, Dioss Rebel, Tatra President nebo karoserie pro Škodu Buggy a Spider. Navrhoval také motocykly, z nichž nejznámější je Jawa Athena. S jeho Supertatrou byl vytvořen historicky první český národní rychlostní rekord. Králem navrhovaná auta byla jedinečná svou skvělou aerodynamikou, kterou tvořil od oka.

Jde v pořadí o teprve druhou poštovní známku z emise Český design. První připomínala světoznámého architekta českého původu Jana Kaplického a byla vydána v dubnu roku 2018.

Nominále známky připomínající Václava Krále je zastoupeno  písmenem „A“, které odpovídá ceně za vnitrostátní obyčejné psaní – standard do 50 g, tedy ke dni vydání 19,- Kč. Spolu s příležitostnou známkou vychází v nákladu 3200 kusů také tzv. obálka prvního dne vydání (FDC), na němž jsou znázorněny skici modelů aut a rýsovací potřeby, které symbolizují designerův pracovní stůl. Razítko prvního dne znázorňuje liniovou kresbou zobrazený portrét Václava Krále spolu s textem: OSTRAVA, 2. 10. 2019.

Známku, která je vydána v úpravě tiskového listu a známkového sešitku s 8 známkami a 4 kupóny, vytiskla Poštovní tiskárna cenin technikou plnobarevného ofsetu nákladem 500 tisíc kusů, sešitek pak nákladem 14 tisíc kusů. Zájemci si ji mohou zakoupit na kterékoliv specializované filatelistické přepážce, vybraných poštách a na webových stránkách České pošty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

14:54 ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

V 1. čtvrtletí řidiči odebrali v síti ČEZ přes1,8 mil. kWh zelené elektřiny. To je o 65 % více, než …