Česká pošta: Nová známka oslaví výročí narození prvního heliocentrika

16.02.2023 10:06 | Tisková zpráva

Ve středu 15. února Česká pošta uvedla do prodeje novou příležitostnou písmenovou poštovní známku z edice Osobnosti: Mikuláš Koperník.

Česká pošta: Nová známka oslaví výročí narození prvního heliocentrika
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Od narození tvůrce heliocentrické teorie a jednoho z nejvýznamnějších astronomů uplyne 19. února 550 let. Výtvarný návrh známky pochází z dílny Jindřicha Ulricha a rytinu obálky prvního dne vydání připravil Bohumil Šneider.

Mikuláš Koperník se narodil 19. února 1473 v Toruni a zemřel 24. května 1543 ve Fromborku. Ačkoli je znám především jako astronom, byl též matematikem, právníkem, lékařem a římskokatolickým duchovním. Ve svém nejvýznamnějším spisu O obězích nebeských těles vyvrátil Ptolemaiovo geocentrické pojetí Sluneční soustavy z klasického období starověkého Řecka a změnil styl pohledu na svět.

Námětem ceniny, jejíž výtvarný návrh připravil Jindřich Ulrich, je portrét Mikuláše Koperníka v renesančním průhledu s noční oblohou, na níž je Slunce s drahami čtyř obíhajících planet. V pozadí, pod oblohou, vystupují hřbety Koperníkových vědeckých spisů. Autorův návrh je zajímavým spojením realistického portrétu s grafickým znázorněním Koperníkova vesmíru.

Společně se známkou vychází i obálka prvního dne vydání (FDC), jejímž motivem je kresba inspirovaná dřevorytem s pohledem do studijního prostoru středověkého kláštera. Nominále známky je zastoupeno písmenem „B“, které odpovídá ceně za vnitrostátní obyčejné psaní – standard do 50 g v ekonomickém režimu dodání dle ceníku základních poštovních služeb v aktuálním znění – ke dni vydání 23 Kč. Celou emisi vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o., známku metodou ofsetu nákladem 750 000 kusů a FDC ocelotiskem z ploché desky v počtu 2 400 kusů. Zájemci si mohou novou ceninu zakoupit na přepážkách nebo v e-shopu České pošty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…