Česká pošta: Oscarového tvůrce Miloše Formana zpodobňuje nová známka

14.02.2022 19:38 | Tisková zpráva

Pouhé dva dny před nedožitými 90. narozeninami Miloše Formana uvádí Česká pošta ve středu 16. února do prodeje novou příležitostnou poštovní známku z edice Osobnosti, jejímž motivem je civilní portrét tohoto režiséra, jenž se svou tvorbou zařadil mezi světoznámé a ceněné filmové tvůrce.

Česká pošta: Oscarového tvůrce Miloše Formana zpodobňuje nová známka
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Námět známky doplňuje filmový pás se jménem a roky vymezujícími jeho život. Autorkou grafického návrhu emise je Eva Hašková.

Česko-americký režisér, scénárista a herec, původním jménem Jan Tomáš Forman, se narodil 18. února 1932 v Čáslavi. Původně chtěl studovat divadlo, ale přijat byl na scenáristiku na FAMU, kde již během studia působil jako pomocný režisér Alfréda Radoka. Setkal se tak velmi brzy i s Otakarem Vávrou a dalšími autory, kteří stáli za vznikem tzv. československé nové vlny. Forman zaujal již ve svých prvních snímcích sžíravým černým humorem a začal sbírat ceny, první získal za film Černý Petr na festivalu v Locarnu. V průběhu normalizace odešel legálně do USA.

Forman

První významný úspěch v zámoří představoval film Přelet nad kukaččím hnízdem. Ten byl oceněn pěti Oscary včetně ceny za režii a nejlepší film. Jeho divácky nejúspěšnější film Amadeus získal z jedenácti nominací osm Oscarů včetně dvou hlavních kategorií. I jeho další filmy Valmont a Lid vs. Larry Flint byly divácky velmi úspěšné. S tím prvním vyhrál Berlinale, s druhým vyhrál tamtéž cenu za nejlepší režii. Za zmínku stojí ještě poslední film Goyovy přízraky a nové nastudování jazzové opery autorů Suchého a Šlitra s názvem Dobře placená procházka. Zemřel náhle 13. dubna 2018 ve věku 86 let.

Společně se známkou, jejíž nominální hodnota je 19 Kč, vychází i obálka prvního dne vydání (FDC), jejímž námětem je Socha Svobody doplněná filmovým pásem, který nahrazuje plamen. Příležitostnou poštovní známku vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o. metodou ofsetu v nákladu 750 000 kusů a FDC digitálním tiskem nákladem 2 600 kusů. Zájemci si mohou známku zakoupit na přepážkách a v e-shopu na webových stránkách České pošty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR: Soustavu čtyř tůní vytvořili vodohospodáři na Opavsku

11:44 Lesy ČR: Soustavu čtyř tůní vytvořili vodohospodáři na Opavsku

Podmáčeného pozemku v lesích u obce Pustá Polom na Opavsku v Moravskoslezském kraji využili vodohosp…