Česká pošta: Poštovní známka připomíná olympioničku Věru Čáslavskou

05.05.2017 13:13

Příležitostná poštovní známka z cyklu Osobnosti připomíná významnou českou sportovkyni Věru Čáslavskou. Dne 3. května ji začala prodávat Česká pošta. Známku v nominální hodnotě 16 Kč, obálku dne vydání (FDC) a příležitostné razítko vytvořil výtvarník Zdeněk Netopil. FDC vyryl Bohumil Šneider. Široká veřejnost si v den vydání připomíná nedožité 75. narozeniny Věry Čáslavské.

Česká pošta: Poštovní známka připomíná olympioničku Věru Čáslavskou
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Známku vytiskla Poštovní tiskárna cenin Praha plnobarevným ofsetem v nákladu 750 tisíc kusů známek. K dispozici je od 3. 5. 2017 na filatelistických přepážkách a vybraných poštách. Dotisk příležitostných známek není možný. Cena známek je 16 Kč, což odpovídá standardní listovní zásilce do 50 g po České republice. Česká pošta současně vydává také tzv. obálku prvního dne (FDC) s motivem Věry Čáslavské cvičící na kladině (v nákladu 4700 ks).

Věra Čáslavská se narodila 3. května 1942 v Praze. Byla československou sportovní gymnastkou, trenérkou a významnou sportovní funkcionářkou. Od dětství se věnovala baletu a krasobruslení. V roce 1957 vyhrála gymnastické mistrovství republiky dorostenek i juniorek. V roce 1959 získala Věra Čáslavská na mistrovství Evropy v Krakově svou první zlatou medaili za cvičení na kladině a stříbrnou medaili za přeskok. Roku 1960 byla členkou stříbrného československého olympijského družstva na olympijských hrách v Římě. Dalším vrcholem její kariéry byl rok 1964, především pak Letní olympijské hry 1964 v Tokiu, kde získala zlatou medaili ve víceboji jednotlivců, v přeskoku a na kladině. O rok později na mistrovství Evropy v Sofii získala pět zlatých medailí (bradla, kladina, prostná, přeskok a víceboj). Na mistrovství světa v Dortmundu v roce 1966 zvítězila ve víceboji jednotlivců a v přeskoku, dále získala stříbrnou medaili na kladině a v prostných. V roce 1967 na mistrovství Evropy v Amsterdamu získala zlato ve všech soutěžních disciplínách. V roce 1968 se účastnila Letních olympijských her v Mexiku, kde získala zlato za víceboj, přeskok, bradla a prostná. Na těchto olympijských hrách ukončila svoji sportovní kariéru. V témže roce byla vyhlášena nejlepší sportovkyní světa.

Věra Čáslavská se stala sedminásobnou olympijskou vítězkou, čtyřnásobnou mistryní světa, jedenáctinásobnou mistryní Evropy a čtyřnásobnou Sportovkyní roku Československa. Po sametové revoluci byla předsedkyní Československého olympijského výboru a v letech 1995–2001 také členkou Mezinárodního olympijského výboru. Zemřela 30. 8. 2016 po dlouhé nemoci, které do poslední chvíle statečně vzdorovala. Oficiální rozloučení proběhlo za účasti představitelů státu, sportovců a široké veřejnosti dne 12. září 2016 v historické budově Národního divadla v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…