Česká pošta: Poštovní známka připomíná předního fotografa Tarase Kuščynského

09.11.2017 13:28

Česká pošta představila ve středu 8. 11. 2017 další příležitostnou poštovní známku z cyklu Umění na známkách, tentokrát věnovanou fotografovi Tarasovi Kuščynskému (1932–1983). Na společnou práci s ním zavzpomínala na České poště také Dana Vašátková Pitchon, která Kuščynskému stála modelem při tvorbě díla s názvem Schoulená, jež se stalo i předlohou právě vydané známky.

Česká pošta: Poštovní známka připomíná předního fotografa Tarase Kuščynského
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Taras Kuščynskyj byl předním českým fotografem. Věnoval se zejména reklamní a portrétní fotografii a fotografování aktů. Rané dětství prožil na Podkarpatské Rusi, kde jeho rodiče působili jako učitelé. Na počátku druhé světové války se matka se synem vrátili do Prahy, otec rodinu opustil. Taras Kuščynskyj studoval architekturu na ČVUT v Praze. Po dokončení studia v roce 1961pracoval jako projektant. Svou první samostatnou výstavu uspořádal v Hořicích v roce 1963. Od roku 1966 byl nezávislým fotografem, vystavoval nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí (1967 – Nizozemí, 1971 – Rakousko, 1973 – Japonsko). Hlavním tématem jeho fotografií je žena. Fotografoval ve volné přírodě, odmítal umělé osvětlení a speciální vybavení. Věnoval se i krajinářské fotografii, zejména vysokohorské. Taras Kuščynskyj zemřel 27. 5. 1983.

Známku vytiskla Poštovní tiskárna cenin Praha technikou ofsetu. Hodnota známky činí 32 Kč, což odpovídá ceně běžných zásilek do 50 g posílaných v rámci Evropy. Vychází v nákladu 92 tisíc kusů a zájemci ji mohou zakoupit na všech filatelistických přepážkách (tedy tam, kde mají pošty svou specializovanou přepážku), na webových stránkách České pošty a dále na vybraných poštách. Spolu se známkou vychází také tzv. obálka prvního dne vydání (FDC) s motivem Kuščynského díla Záda.

O kvalitě českých poštovních známek svědčí také nedávné ocenění na Světové soutěži poštovních známek za rok 2016 v Madridu. Zástupci České pošty převzali ve čtvrtek 2. listopadu 2017 ocenění za třetí nejkrásnější poštovní známku v kategorii „ručně rytý ocelotisk“. Ocenění získala příležitostná poštovní známka z cyklu „Umělecká díla na známkách: František Tichý (1896 – 1961)“. V soutěži byly zastoupeny nejen iberoamerické a španělské známky, ale i známky Evropy, Japonska a USA.

Třetí nejkrásnější známka světa byla vydaná 9. listopadu 2016 a autorem rytiny je Václav Fajt. Námětem známky je dílo malíře a grafika Františka Tichého s názvem „Klaun s opicí“, pocházející z roku 1933. Toto dílo je v současné době umístěno v Národní galerii v Praze. Známka byla vytvořena technikou pětibarevného ocelotisku z plochých desek a její nominální hodnota je 38 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…