Česká pošta: S Kozlem do zahraničí

12.02.2023 22:30 | Tisková zpráva

Česká pošta ve středu 15. února uvede do prodeje novou příležitostnou písmenovou poštovní známku z edice Krásy naší vlasti: Zámek Kozel, jejímž námětem je pohled na zmíněnou památku z nedalekého kopečku. Výtvarnou podobu emise připravila Ivana Lomová, která při tvorbě návrhu použila fixy, akvarel i pastelky.

Česká pošta: S Kozlem do zahraničí
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Lesní zámek Kozel je klasicistní lovecký zámek z konce 18. století. Stavitel Václav Haberditz ho vystavěl pro hraběte Jana Vojtěcha Černína z Chudenic, nejvyššího lovčího Království českého. Hlavní budova obdélníkového půdorysu s rozsáhlým nádvořím byla dokončena po pěti letech prací v roce 1779. V 90. letech pak hrabě Černín areál rozšířil o dvě dvojice staveb podle návrhu Ignáce Palliardiho, o kapli s jízdárnou a naproti lokajnu s konírnou. Dle pověsti svému názvu zámek Kozel vděčí pohanskému zvyku Slovanů, kteří v tamní lokalitě v době jarní rovnodennosti obětovali bohům kozla s vírou bohaté úrody. Možná i díky původní podobě a propojení s krajinou je zámek Kozel nejnavštěvovanější památkou v západních Čechách.

Nominále známky je zastoupeno písmenem „E“, které odpovídá 39 korunám, tedy poštovnému za obyčejnou listovní zásilku do evropských zemí, a to do 50 gramů. Součástí emise je i obálka prvního dne vydání (FDC), jejímž motivem je pohled do vstupních dveří zámku s výhledem ústícím v obdélníkovém vnitřním dvoře. Celou emisi vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o., známku metodou ofsetu v nákladu 96 000 kusů a FDC digitálním tiskem v nákladu 2 500 kusů. Zájemci si mohou novou známku pořídit na přepážkách či v e-shopu na webových stránkách České pošty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…