Česká pošta: Žádné vyšetřování Evropskou komisí zahájeno nebylo

05.12.2019 16:26

Server Seznam Zprávy publikoval v textu „Brusel vyšetřuje Českou poštu. Kvůli podezření ze zneužití státních peněz” informaci, že Evropská komise zahájila šetření České pošty pro podezření z křížového financování komerčních služeb.

Česká pošta: Žádné vyšetřování Evropskou komisí zahájeno nebylo
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Fakta jsou od informace v textu poněkud odlišná. Česká pošta má ověřenou informaci z Generálního ředitelství pro hospodářskou soutěž Evropské komise, že nebylo zahájeno žádné vyšetřování České pošty z moci úřední.

Evropská komise již několik měsíců standardně přezkoumává systém úhrady čistých nákladů na univerzální službu, kterou Česká pošta vykonává na základě objednávky státu. Jedná se o standardní proces, který musí proběhnout ve všech případech úhrady čistých nákladů. Nejde tedy o žádné vyšetřování. V této souvislosti obdržela dvě stížnosti na kompenzační opatření. Stížnostmi se bude, jako vždy při podobných řízeních, zabývat a případně zašle českému ÚOHS doplňující dotazy. Na ty je Česká pošta jako subjekt přezkumu připravena reagovat, pokud bude v této věci oslovena.

Českou poštu těší aktivní zájem o její činnost, a to včetně podnětů do Bruselu. Jasně se ukazuje, a konkurence to v některých mediálních vyjádřeních otevřeně potvrzuje, že produkty a služby České pošty jsou konkurenceschopné a evidentně menším firmám na trhu doručování vadí.

Česká pošta je regulována Českým telekomunikačním úřadem a o žádném nekalém financování poštovních služeb, ať už státních nebo komerčních, nemůže být řeč.

Některé konkurenční firmy na balíkovém trhu jsou zároveň smluvními zákazníky České pošty, která s nimi spolupracuje za standardních obchodních podmínek. V případě sporů volíme raději cestu jednání, než podávání podnětů oficiálním institucím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…