Česká pošta: Známka k výročí nejstarší moravské univerzity

23.10.2023 7:19 | Tisková zpráva

Ve středu 18. října uvedla Česká pošta do prodeje novou příležitostnou písmenovou poštovní známku Univerzita Palackého v Olomouci, od jejíhož založení letos uplyne 450 let a je tak nejstarší univerzitou na Moravě a druhou nejstarší v Česku. Grafický návrh známky připravil akvarelem Josef Dudek.

Česká pošta: Známka k výročí nejstarší moravské univerzity
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Univerzita Palackého v Olomouci vznikla 22. prosince 1573 udělením příslušných práv dosavadní olomoucké koleji Tovaryšstva Ježíšova a vysokoškolská výuka začala o tři roky později. V současnosti sestává z osmi fakult a umožňuje studium ve více než 270 studijních programech. 

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31686 lidí

V rámci přírodovědecké fakulty a lékařské fakulty zároveň provozuje tři mezinárodní vědecká centra. Pravidelně se umisťuje mezi třemi nejlepšími českými vysokými školami ve světovém kontextu.

Ústředním motivem nové známky je šikmo vsazený panel se znakem a jménem univerzity a panoramatem historického centra Olomouce. Za panelem stojí postava s brýlemi pro práci s virtuální realitou rozpínající ruce od hromádky knih k mlhovině napravo. Šikmá plocha panelu pro virtuální reality symbolizuje dynamický vývoj od klasického způsobu studia a bádání, přes vědeckou současnost k budoucnosti.

Nominále známky je zastoupeno písmenem „B“, které odpovídá ceně za vnitrostátní obyčejné psaní – standard do 50 g v ekonomickém režimu dodání dle ceníku základních poštovních služeb v aktuálním znění – ke dni vydání 27 Kč.

Součástí emise je obálka prvního dne vydání (FDC), jejímž námětem je trojice studentů na oblíbeném místě setkávání mladých lidí u sloupu Nejsvětější Trojice na olomouckém Horním náměstí. Studentka vlevo drží v ruce složky s logem Pevnosti poznání – centra popularizace vědy a výzkumu.

Emisi vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o., známku ofsetem v nákladu 400 000 kusů a FDC digitálním tiskem nákladem 2 300 kusů.

Zájemci si mohou novou příležitostnou písmenovou známku zakoupit na přepážkách nebo v e-shopu na webových stránkách České pošty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…