Česká pošta: Zoubkovaná připomínka autora Trháku

14.02.2023 21:20 | Tisková zpráva

Usměvavá tvář Zdeňka Podskalského vévodí nové příležitostné písmenové poštovní známce, kterou Česká pošta uvede do prodeje 15. února. Od narození oblíbeného filmového a televizního režiséra uplyne 100 let. Výtvarný návrh ceniny pochází z dílny Michala Nováka.

Česká pošta: Zoubkovaná připomínka autora Trháku
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Zdeněk Podskalský se narodil 18. února 1923 v šumavských Malenicích a zemřel 29. října 1993 v Praze. Toužil se stát hercem, ale jako velký trémista usoudil, že bude lepší, pokud se bude věnovat režii. To se ukázalo jako správné rozhodnutí. Jeho celoživotní doménou byly komedie, často s muzikálovými prvky. Tituly jako například Kam čert nemůže (1959), Světáci (1969), Noc na Karlštejně (1973) a Trhák (1981) jsou dodnes velmi populární. Za zmínku stojí i klasika Kulový blesk, kterou v roce 1978 režíroval s Ladislavem Smoljakem, pro něhož byl film režijní prvotinou.

známka

Při tvorbě portrétu Zdeňka Podskalského a přípravě celé emise se autor inspiroval všemi dostupnými zdroji a zároveň byl v blízkém kontaktu s režisérovým synem. Portrét samotný pak zpracoval v kresbě tužkou, na pozadí známky použil akvarel. Společně se známkou vychází obálka prvního dne vydání (FDC), jejímž námětem je interiér bytu Zdeňka Podskalského v jedné z věží na Malostranském náměstí.

Nominále nové ceniny je zastoupeno písmenem „B“, které odpovídá ceně za vnitrostátní obyčejné psaní – standard do 50 g v ekonomickém režimu dodání dle ceníku základních poštovních služeb v aktuálním znění – ke dni vydání 23 Kč. Celou emisi vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o., známku ofsetem v nákladu 750 000 kusů a FDC digitálním tiskem z ploché desky v počtu 2 400 kusů. Zájemci si mohou novou příležitostnou poštovní známku zakoupit na přepážkách či v e-shopu České pošty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…