Česká pošta od října roznáší všechny deníky

07.10.2012 9:15

Je to již více než rok, co se Česká pošta vrátila na trh doručování periodického tisku. Po úspěšném zvládnutí roznosu Deníků, začaly postupně přibývat další tituly. Od 1. října je Česká pošta jedinou firmou, která zajišťuje doručování všech celostátních deníků po celé naší republice.

Česká pošta od října roznáší všechny deníky
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Roznáška novin patřila vždy neodmyslitelně k základním službám, které Pošta poskytovala. Od října doručovatelé denně roznesou v průměru 298 260 výtisků jednotlivých deníků. Předplatitelé je ve svých schránkách naleznou do půl osmé ráno.

Kromě roznášky novin spravuje Česká pošta pro vydavatele i kmeny předplatitelů. Jedná se více než 426 000 předplatitelských adres.   

Česká pošta doručuje:

Vydavatel    Titul

Od 1. července 2011
VLP               Deník
Od 1. července 2012
Economia    Hospodářské noviny
Economia    Respekt
Economia    Ekonom
Futura           Haló noviny
Od 1. října 2012
MAFRA         Lidové noviny
MAFRA         MFDNES
Borgis          Právo
Ringier         Blesk
Ringier         Sport
Ringier         Aha

Pohled do historie

Na území českých zemí se pošta zabývala dopravou a rozšiřováním tisku již od raného novověku. Předchůdcem moderního periodického tisku byly novinové zprávy, které v 16. a 17. století roznášeli pěší poslové. Od konce 18. století usilovala rakouská státní pošta o získání monopolu na rozšiřování veškerých novin a časopisů. Vydavatelé periodik tehdy předávali poště určitý počet výtisků se seznamem odběratelů a platili poštovné, vlastní dopravu a distribuci již zajišťovala pošta. Ta k tomu většinou využívala pravidelné poštovní spoje, takže periodika dorazila do místa určení v pevně stanovený den a hodinu. Předplatitelé a další zájemci tak mohli netrpělivě očekávat příjezd poštovního vozu s "horkými" novinkami z domova i ze zahraničí.

Zásadní krok k definitivnímu zajištění monopolu státní pošty při přepravě novin a časopisů představovaly předpisy pro dopravu tisku v Čechách, zveřejněné oběžníkem c.k. českého zemského gubernia 2. června 1819. Staly se jedním z výchozích podkladů pro vydání poštovního zákona z 3. listopadu 1837, který prohlásil dopravu tisku za monopol státní pošty. Ten přetrval i v období první a druhé Československé republiky a v protektorátu Čechy a Morava.

Po skončení druhé světové války se zdálo, že začíná období demonopolizace distribuce tisku, k čemuž otevíral cestu poštovní zákon z roku 1946. Další politické směřování Československa však přisoudilo tomuto odvětví zcela jinou roli. Prvním krokem k institucionalizaci distribuce tisku se stalo zřízení celostátní Poštovní roznášky novin (PRON), přejmenované v roce 1950 na Poštovní novinovou službu (PNS).

Prioritou PNS se stalo šíření hlavních komunistických periodik a kontrola nad šířením veškerého tisku na území Československa. Pod PNS spadaly i pouliční novinové stánky a specializované prodejny.

Organizační strukturu PNS posílily v roce 1958 okresní administrace a v roce1963 vznikla nová služebna PNS - Ústřední expedice a dovoz (ÚED) v Praze a Bratislavě. V této podobě pak distribuce tisku zůstala až do počátku devadesátých let minulého století, kdy Česká pošta "přenechala" distribuci tisku soukromých subjektům.

Nyní, po dvaceti letech, navazuje na dlouhou a úspěšnou tradici, z níž může čerpat podněty pro budoucí rozvoj tohoto důležitého odvětví.

Mgr. Marta Selicharová
 Tisková mluvčí, Česká pošta, s. p.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…