Česká pošta představila známku vydanou u příležitosti světové výstavy EXPO 2015

21.03.2015 10:00

Česká pošta a Kancelář generálního komisaře účasti České republiky na Všeobecné světové výstavě EXPO 2015 Milán na společné tiskové konferenci představily poštovní známku vydanou u příležitosti účasti ČR na světové výstavě EXPO 2015.

Česká pošta představila známku vydanou u příležitosti světové výstavy EXPO 2015
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Příležitostný poštovní aršík s jednou známkou nominální hodnoty 25 Kč vydalo Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky dnes, tedy 18. března 2015. Na známce je použito logo EXPO MILAN 2015 v kombinaci s fotografií fresky Leonarda da Vinciho „Poslední večeře páně“, jejíž originál se nachází v milánském kostele Santa Maria delle Grazie. Okolí aršíku je komponováno v souladu s logem EXPA a je na něm datum 1. května – 31. října.

Autorem výtvarného návrhu emise je akademický malíř a grafik Adam Hoffmeister. Se známkou se vydává obálka prvního dne včetně příležitostného poštovního razítka. Autorem rytiny obálky prvního dne je grafik a rytec Bohumil Šneider.

„Není bez zajímavosti, že příležitostné emise známek doprovázely v rámci všeobecné světové výstavy EXPO ty nejvýraznější národní expozice – tedy v Bruselu v roce 1958, v Montrealu 1967, v Ósace 1970, v Seville 1992 a 2010 v Šanghaji.  Ráda bych doplnila, že současně s touto známkou vychází i obálka prvního dne vydání.  Nová známka s nominální hodnotou 25 Kč vychází v nákladu 50 000 ks,“ uvedla Eva Krejčí, vedoucí odboru komunikace České pošty.   

Tiskovou konferenci ve dvoraně Hlavní pošty doplnila módní přehlídka kostýmů pro personál českého pavilonu. Jednu kolekci navrhla přední česká módní návrhářka Beata Rajská, druhou pak návrhářky prestižní módní značky E.daniely Eva Janoušková a Daniela Flajšarová.

Beata Rajská se při realizaci kostýmů podle vlastních slov řídila dvěma základními body: „Prvním byl materiál VEBA, se kterým jsem už měla skvělé zkušenosti z misijní cesty po Africe, druhý směrodatný bod byla voda, která by měla dominovat pavilonu.“ Z nabízených materiálů společnosti VEBA si Beata Rajská vybrala základy a potom s designéry z VEBA připravila květinové potisky v barvách vody. V dezénu materiálu se objevuje prvek modrotisku, klasického materiálu pro české a moravské kroje. „Vzhledem k tomu, že se jedná o mladé lidi, snažila jsem se je nesešněrovat saky a kostýmy a nechat uniformě hravost,” uvedla Beata Rajská.

Značka E.daniely na sebe výrazně upozornila mimo jiné úspěchem, s nímž se setkalo oblečení českých sportovců na olympijských hrách v Londýně. „Energy for life, hlavní myšlenka světové výstavy, byla i naší základní inspirací. Použili jsme silnou českou pozitivní barevnost, modro-bílo-červenou. Velmi rádi jsme pánská saka vyvzorovali z nového českého funkčního materiálu Prowell od firmy TEXSR. Detailem nakonec jsou náušnice z českého skla, malé rokailové vlajky. Světová výstava trvá několik měsíců. Dali jsme si proto záležet, aby kostýmy byly nejen funkční, zábavné, ale i lehce udržovatelné,“ říká Eva Janoušková, návrhářka E.daniely.

Ve dvoraně Hlavní pošty byla k vidění také ukázka jednoho z výsledků projektu PET MAT, který iniciovala společnost Karlovarské minerální vody: lavička z recyklovaného polyethylentereftalátu (PET). „Koncept stavební jednotky z PETu jsme se rozhodli podpořit kvůli jeho pokrokovosti. Jsme rádi, že výsledek pilotního projektu bude poprvé veřejně představen v českém pavilónu EXPO 2015 v Miláně. Použité PET lahve nemusejí být odpadem, mohou se stát cennou zpracovatelnou surovinou. Z této základní teze jsme vycházeli při rozhodnutí finančně podpořit dlouhodobý technologický výzkum pod vedením týmu Fakulty architektury z ČVUT, který zkoumá znovuvyužití PETu jako možného materiálu pro stavební jednotky,“ říká generální ředitel KMV Alessandro Pasquale.

„Cílem výzkumu je vyvinout sekundární využití PETu v architektuře. Vyvíjíme stavební jednotku z recyklovanéhoPETu, kde tento materiál najde své další uplatnění. Zajímavá je na tomto projektu kombinace vyspělých technologií architektonického navrhování a zavedené průmyslové výroby PET lahví,“ vysvětluje autorka projektu Kateřina Nováková z Fakulty architektury ČVUT. Pilotním projektem je právě příprava funkčních, tvarově variabilních, přestavitelných, podsvítitelných a rozebratelných laviček z materiálu PET. Český koncept stavební jednotky z recyklovaného PETu bude poprvé veřejně představen v českém pavilónu EXPA 2015. Věříme, že touto cestou najdeme způsob, jak maximalizovat možnosti a variace opětovného využití recyklovaného PET materiálu v budoucích letech,“ dodává K. Nováková. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…