Česká pošta připomíná 100 let československé poštovní známky

20.06.2018 20:59

Celé jedno století nás v letošním roce dělí od vydání prvních československých poštovních známek. Těmi byly výplatní známky s obrazem Hradčan Alfonse Muchy. Česká pošta toto jubileum připomíná představením příležitostného poštovního aršíku, který je tvořen soutiskem dvou různých známek a tří kupónů. Poštovní aršík vychází 20. června 2018.

Česká pošta připomíná 100 let československé poštovní známky
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Jednotlivé známky jsou v aršíku zpracované jako list alba. Do něho autor Pavel Sivko umístil významné československé a české známky. Na obálce prvního dne vydání je parafráze holubice ze známky J. Bendy z roku 1920. Razítko využívá motivu listonoše z novinové známky A. Erhardta.

Známkový aršík byl vytvořen technikou plnobarevného ofsetu, obálka prvního dne vydání (FDC) pak jednobarevným ocelotiskem z ploché desky. Autorem výtvarného námětu je Pavel Sivko, rytinu obálky prvního dne vydání provedl Jaroslav Tvrdoň. Nominální hodnoty známek na aršíku jsou 27 Kč, což odpovídá poštovnému v rámci České republiky pro obyčejné dopisy do 500 g, a 44 Kč, což odpovídá poštovnému v rámci České republiky pro doporučené dopisy do 50 g. Zájemci mohou aršík zakoupit na všech filatelistických přepážkách (tedy tam, kde mají pošty svou specializovanou přepážku), na webových stránkách České pošty a dále na vybraných poštách.

Československé poštovní známky se začaly vydávat 18. 12. 1918. V roce 2018 tak oslaví 100 let od první československé známky. Mezi autory prvních československých známek patří mimo jiné Alfons Mucha (autor první československé známky), Max Švabinský, Jakub Obrovský, Vratislav Hugo Brunner, Jaroslav Benda nebo Karel Seizinger. Z prvních rytců poštovních známek jmenujme mimo jiné Karla Seizingera, Bohumila Heinze, Jaroslava Goldschmieda, Eduarda Karla, Jana C. Vondrouše nebo Karla Wolfa.

První československé poštovní známky jsou výplatní známky s obrazem Hradčan od autora Alfonse Muchy. Československá a následně česká známková tvorba si velice zakládá na výběru špičkových autorů a tradiční výrobě známek. Díky této kombinaci patří československá a následně česká známková tvorba k nejlepším na světě. Na tvorbě známek se podíleli významní grafici, malíři a rytci jako například Oldřich Kulhánek, Karel Svolinský, Jiří Švengsbír, Cyril Bouda, Ladislav Jirka, Josef Herčík nebo Bedřich Housa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…