Česká pošta uzavřela rok 2013 s kladným hospodářským výsledkem 305 miliónů Kč

27.03.2014 14:41

V prvním roce plně liberalizovaného trhu ovlivnil ekonomiku podniku především výrazný propad počtu listovních zásilek a také poštovních poukázek. Obchodní politika a zároveň dlouhodobý standard kvality služeb způsobily, že Pošta na plně otevřeném trhu neztratila žádného významného klienta.

Česká pošta uzavřela rok 2013 s kladným hospodářským výsledkem 305 miliónů Kč
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Někteří zákazníci konkurenci sice testovali, ale v naprosté většině dali České poště nadále přednost. Konkurenční vliv se projevil pouze na mírném poklesu výnosů z roznosu adresného mailu a propagačních materiálů. Na balíkovém trhu Česká pošta dále posílila. Za posledních pět let zaznamenala v tomto segmentu nárůst téměř o deset procent.

Čísla roku 2013:

  • Nezdaněný zisk za rok 2013 převýšil finanční plán o 79 mil. na celkových 305 mil Kč. 
  • Meziroční pokles tržeb o 532 mil. Kč na výsledných 19 526 mil. Kč byl ovlivněn především výrazným poklesem počtu listovních zásilek, které nebývalým tempem mizely z trhu zásluhou masovějšího využívání elektronické komunikace. Meziroční ztráta ve výnosech představovala 662 mil. Kč. Konkurence si z celkového krajíce listovních služeb ukrojila minimum, Poště nadále zůstal tržní podíl přesahující 93 %. Širší užití elektronických forem plateb způsobilo pokles tržeb z poštovních poukázek o více než 100 mil. Kč.
  • Pozitivní vliv na výnosy roku 2013 měl naopak nárůst počtu balíkových zásilek, tržby z distribuce tisku a tiskových zásilek a také tržby z nárůstu zásilek mezinárodních.
  • Meziroční nárůst tržeb zaznamenal i Odštěpný závod ICT služby, a to i přesto, že řada projektů, původně plánovaných k realizaci, byla zadavateli odložena.
  • Celkovou výši hospodářského výsledku částečně ovlivnily také řízené úspory, především v provozních a režijních nákladech.

K 31. 12. 2013 měla Česká pošta 32 391 zaměstnanců. Pozitivní hospodaření v loňském roce také umožnilo vyplatit nad rámec finančního plánu mimořádnou odměnu ve výši 141 mil. Kč pro zaměstnance v provozu. Odměnu podpořily poštovní odborové organizace, zakladatel i dozorčí rada České pošty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pošta

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

11:44 Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

Během jednoho dne odhalili celníci na Teplicku tři nelegální přepravy minerálních olejů ze sousedníh…