Česká průmyslová zdravotní pojišťovna motivuje dárce krve. Je jich totiž stále málo

14.06.2017 10:40

Vzhledem k tomu, že krev zatím nejsme schopni vyrobit uměle, nezbývá než se spoléhat na dárce. Počet dárců krve je v České republice dlouhodobě nedostatečný, proto má Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) ve svých preventivních programech řadu motivačních příspěvků.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna motivuje dárce krve. Je jich totiž stále málo
Foto: ČPZP
Popisek: Česká průmyslová zdravotní pojišťovna

Při odběru krve se nejčastěji odebírá tzv. plná krev, která se dále zpracovává na potřebné složky nebo se používá k transfúzi.  Dárcem krve se může stát každý zdravý člověk ve věku mezi 18 a 65 lety, s tělesnou hmotností nad 50 kg. Bližší kritéria, kdy lze krev darovat a kdy ne, mají na svých internetových stránkách například jednotlivé transfuzní stanice. Každý nový dárce krve z řad klientů České průmyslové zdravotní pojišťovny může získat motivační příspěvek 500 Kč.  „V letošním roce si o příspěvek pro nové dárce požádalo zatím 21 klientů, v roce 2016 se jednalo o 78 klientů,“ říká tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Nejde ale jen o to, získat nové dárce krve, důležitá je i jejich dárcovská aktivita. „Pokud je člověk zdravý, měl by chodit darovat krev z obyčejné lidské sounáležitosti.  Nikdy nevíte, jestli příště nebudete krev potřebovat vy nebo vaši blízcí,“ doplňuje Elenka Mazurová z ČPZP, rovněž dlouholetá dárkyně.

Pojištěnci, kteří chodí darovat krev, krevní plazmu nebo kostní dřeň, mají u ČPZP řadu výhod. ČPZP tyto dárce podporuje svými aktivitami hrazenými z fondu prevence prostřednictvím poskytování vitaminů přímo na transfuzní stanici a příspěvků na regeneraci organismu. Atraktivní příspěvky jsou poskytovány při dosažení ocenění  Janského medailemi (příspěvek 500 – 1500 Kč), ocenění Zlatými kříži (příspěvek 2000 – 3000 Kč) i pro ocenění plaketou Dar krve – dar života (až 3500 Kč).

„V loňském roce čerpalo příspěvek 1466 držitelů některé z Janského medaile,  odměnili jsme 550 držitelů Zlatého kříže a 28 pojištěnců, kteří se stali nositeli plakety ČČK Dar krve – dar života. Všem těmto klientům jsme vyplatili příspěvky v celkové výši 2 776 749 Kč. V ČPZP si těchto pojištěnců velmi vážíme,“ informuje mluvčí Mazurová.

Třetí největší zdravotní pojišťovna v ČR nabízí rovněž program Kapka pro stávající držitele zlaté Janského plakety nebo stávající držitele zlatých křížů ČČK. Na preventivní programy pro dárce krve, plazmy a kostní dřeně ČPZP od roku 2014 vynaložila více než 23 milionů korun.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna je druhou největší zaměstnaneckou zdravotní pojišťovnou s více než 1,2 milionu pojištěnců a 110 pobočkami po celé České republice.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…