Česká republika mezi špičkami světového kongresového průmyslu

03.06.2016 12:32

V loňském roce se v České republice uskutečnilo 154 mezinárodních asociačních meetingů, kterých se účastnilo přes 80 000 hostů - rekordní počet za posledních 10 let. Česká republika se posunula na 25. místo celosvětového žebříčku destinací kongresového turismu, který každoročně vydává mezinárodní asociace ICCA (International Congress and Convention Association).

Česká republika mezi špičkami světového kongresového průmyslu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Kongresový turismus je významným odvětvím cestovního ruchu. Útrata delegátů mířících na kongres je až trojnásobná proti běžnému turistovi. Přestože značná část akcí uskutečněných v České republice připadla na Prahu, jsem ráda, že v kurzu jsou i ostatní naše města a regiony,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.  

Oproti loňskému roku si tak o dvě místa polepšila a nechala za sebou např. Norsko či Indii. V rámci zemí V4 si o čtyři příčky lépe vedlo Polsko, naopak hůře si vedlo Maďarsko a Slovensko. O poslední příčku se v žebříčku dělí několik zemí, mimo jiné Ukrajina či Venezuela s pěti počty mezinárodních meetingů loňského roku.

Na špičce žebříčku zůstává USA (925 akcí), Německo (667 akcí) a Velká Británie (582 akcí). V r. 2015 došlo k rekordnímu nárůstu počtu delegátů v ČR o neuvěřitelných více jak 48 %, a to přestože se počet akcí obecně snížil.

„Vedle ekonomického přínosu a skutečnosti, že tento segment cestovního ruchu potlačuje klasickou sezónnost, je kongresový průmysl rovněž přínosný pro prestiž destinace, která je na mezinárodním poli vnímána jako stabilní, obchodní, vědecké a kulturní centrum,“ komentuje vedoucí Czech Convention Bureau Zdeněk Giormani.

Srovnání měst dle počtu akcí přineslo jedenáctou příčku Praze (sestup o jednu pozici), ve které se vzhledem k rozvinuté kongresové infrastruktuře, dopravní dostupnosti a atraktivitě odehrává většina asociačních meetingů (v loňském roce 123 mezinárodních akcí).

Praha předčila metropole jako např. Amsterdam, Řím či Hong Kong. Loňským top městem byla Paříž, která musela v letošní statistice ustoupit novému leadrovi – Berlínu. Praha si vedla nejlépe i ve srovnání měst V 4 - Budapešť uzavřela první dvacítku hodnocených měst, Varšava první čtyřicítku a Bratislavě patří až 163. pozice na žebříku.

Mezinárodní asociace ICCA ve svých statistikách monitoruje pouze meetingy, která splňují tato kritéria

1. kongres je organizován mezinárodní asociací
2. akce rotuje mezi minimálně 3 zeměmi
3. účast alespoň 50 delegátů

Statistiky ICCA jsou každoročně oficiálně zveřejňovány v rámci   veletrhu IMEX Frankfurt nad Mohanem.

Česká republika zaznamenala historický úspěch i v rámci statistik Českého statistického úřadu (monitoruje domácí kongresové a incentivní akce bez mezinárodního přesahu). V regionech  České republiky se v loňském roce odehrálo 12 788 akcí s takřka 1,5 miliony účastníků. Více než třetina z nich se konala v Praze, přes 200 000 účastníků zavítalo do Jihomoravského kraje, přes 100 000 přijelo do Olomouckého a přes 70 000 účastníků přineslo zisky i Moravskoslezskému, Plzeňskému kraji a Kraji Vysočina.  V loňském roce došlo proti r. 2014 k nárůstu počtu akcí o 22,4 %, přičemž rovněž došlo k mírnému nárůstu počtu účastníků, a to o 1,4 %.

Meziročnímu nárůstu počtu akcí konaných v regionech České republiky rovněž dopomohla aktivita Czech Convention Bureau agentury CzechTourism, propagující Českou republiku jako ideální kongresovou destinaci a rovněž od roku 2010 aktivně získává MICE akce pro Českou republiku.

V roce 2015 v rámci svého programu kampaně kandidatur se Czech Convention Bureau aktivně podílelo na 40 kampaních pro pořádání mezinárodních akcí v České republice. V rámci tohoto programu Czech Convention Bureau spolupracuje s PCO (Professional Congress  Organizer) agenturami, regionálními kongresovými kancelářemi a tzv. kongresovými ambasadory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Prohřešky na dálnicích

19:02 Celní správa: Prohřešky na dálnicích

V uplynulých dvou týdnech lidé využili téměř letního počasí a státních svátků k cestování. Příslušní…