Česká republika se připojila k Evropské úmluvě proti obchodování s lidskými orgány

25.03.2015 21:14

Náměstek ministra spravedlnosti pro úsek mezinárodní a ústavněprávní Petr Jäger dnes podepsal na mezinárodní konferenci ve španělském Santiago de Compostela úmluvu Rady Evropy proti obchodování s lidskými orgány. Česká republika se tak připojila k dalším třinácti státům Rady Evropy, které úmluvu podepsaly jako první. Tato mezinárodní smlouva především požaduje trestněprávní postih celé škály jednání, která s nezákonným obchodem s lidskými orgány souvisí. Posiluje ochranu práv obětí obchodu s lidskými orgány a podporuje spolupráci na národní i mezinárodní úrovni.

Česká republika se připojila k Evropské úmluvě proti obchodování s lidskými orgány
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Úmluva mimo jiné stanoví povinnost členským státům trestat úmyslný odběr lidského orgánu z těla žijícího či zemřelého dárce, pokud je odběr proveden bez svobodného, informovaného a specifického souhlasu žijícího či zemřelého dárce, nebo pokud v případě zemřelého dárce odběr není povolen vnitrostátním právem, dále pokud výměnou za odběr orgánu žijící dárce nebo třetí strana obdrželi nebo jim byl nabídnut finanční prospěch nebo srovnatelná výhoda a  také pokud výměnou za odběr orgánu z těla zemřelého dárce třetí strana obdržela nebo jí byl nabídnut finanční prospěch nebo srovnatelná výhoda.

Úmluva dále navrhuje příslušné sankce, preventivní opatření, opatření na ochranu a podporu obětí a svědků a zavádí také kontrolní mechanismus, který bude dohlížet nad jejím prováděním. Rovněž stanovuje odpovědnost právnických osob za spáchané trestné činy.

Ustanovení úmluvy se nijak nedotýkají zákonného transplantačního systému a transplantačních programů, ani zákonného obchodu s moderními terapeutickými a léčivými produkty, jejichž základem jsou lidské orgány.

Úmluva je v souladu s již existujícími mezinárodními a nadnárodními právně závaznými standardy, kterými je Česká republika vázána. Vláda České republiky vyjádřila souhlas s jejím podpisem 4. března 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…