Česká rozvojová agentura: ČR se připravuje na budoucí zapojení do obnovy Sýrie

07.11.2017 19:16

Česká rozvojová agentura vyhlásila mimořádný dotační titul na podporu podnikatelských aktivit českých firem v Sýrii. Česká republika tímto umožní první průzkumné obchodní mise k zajištění dodávek technologií a zboží na syrském trhu.

Česká rozvojová agentura: ČR se připravuje na budoucí zapojení do obnovy Sýrie
Foto: Česká rozvojová agentura
Popisek: Česká rozvojová agentura (ČRA)

Mimořádný dotační titul na podporu podnikatelských aktivit českých firem v Sýrii vyhlásila Česká rozvojová agentura dne 30. října 2017 a firmy se o finanční podporu mohou hlásit až do 1. prosince 2017. Firmy si mohou zažádat o finanční podporu svých aktivit v rámci zkoumání podmínek nového trhu a vytvoření podnikatelského plánu. Až půlmiliónová finanční pomoc při 90% spolufinancování nákladů ze strany státu sníží prvotní riziko. V případě, že má česká firma technologické know-how, může si v rámci dotace vypracovat studii proveditelnosti, kterou poté využije syrská strana pro realizaci rekonstrukčních projektů.

„Největší zájem o rozvojovou asistenci a stabilizační opatření s ohledem na současný rozsah sankcí EU je registrován v zemědělství, vodohospodářství, v sektoru environmentální technologie, zdravotnictví, farmacie a samozřejmě stavebnictví,“ říká Pavel Frelich, ředitel České rozvojové agentury. S ohledem na celkovou situaci zároveň dodává: „Podpora nemůže být a nebude poskytnuta projektu, který by se ukázal být v jakémkoli rozporu s aktuálními sankcemi EU uplatňovanými vůči Sýrii.“ Zásadní rekonstrukce země bude moci být zahájena až po zrušení sankcí EU, které se předpokládá v souvislosti s dosažením politického řešení konfliktu v Sýrii. „Otevíráme tímto dveře českým firmám, které se mohou na syrském trhu zorientovat a navazovat v budoucnu oboustranně výhodné obchodní vztahy,“ doplňuje Pavel Frelich.

ČR v rámci implementace programu asistence Sýrii doposud podpořila více než 12 humanitárních projektů s důrazem na zajištění bezprostředních potřeb trpícího syrského obyvatelstva, včetně dodávek zdravotnického zařízení a sušeného mléka, a desítku malých lokálních projektů ve spolupráci s místními organizacemi občanské společnosti, zejména v sektorech vzdělání, zdravotnictví či pomoci vnitřně vysídlenému obyvatelstvu. ČR přispěla také na programy zdravotnické a potravinové pomoci mezinárodních organizací, včetně Mezinárodního výboru Červeného kříže. V neposlední řadě se pomoc ČR týká i problematiky záchrany světového kulturního dědictví v Sýrii.

„Právě posílení ekonomické diplomacie v Sýrii bude mít zásadní dopad i na země regionu. Zároveň bude působit na zmírňování migračních tlaků v postkonfliktní situaci. Projekty ekonomické diplomacie plynule navazují na okamžitou humanitární pomoc a na stabilizační projekty a budou tvořit rovněž základ budoucí bilaterální hospodářské spolupráce se Sýrií. Z pohledu ČR se jako perspektivní jeví zejména infrastrukturní projekty a oblast energetiky,“ vysvětluje náměstek ministra zahraničních věcí ČR Martin Tlapa.

Ministerstvo zahraničních věcí realizuje humanitární, rozvojovou a rekonstrukční asistenci Sýrii v období 2016 – 2019 v celkové výši 195 mil. Kč. Vedle humanitárních aktivit, které jsou zaměřeny na zmírňování utrpení civilního obyvatelstva postiženého konfliktem, se ČR snaží napomáhat i stabilizaci země a přispívat ke snížení migračního tlaku ze Sýrie.

Více informací je zveřejněno na internetových stránkách ČRA ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…