Česká rozvojová agentura: ČR se připravuje na budoucí zapojení do obnovy Sýrie

07.11.2017 19:16

Česká rozvojová agentura vyhlásila mimořádný dotační titul na podporu podnikatelských aktivit českých firem v Sýrii. Česká republika tímto umožní první průzkumné obchodní mise k zajištění dodávek technologií a zboží na syrském trhu.

Česká rozvojová agentura: ČR se připravuje na budoucí zapojení do obnovy Sýrie
Foto: Česká rozvojová agentura
Popisek: Česká rozvojová agentura (ČRA)

Mimořádný dotační titul na podporu podnikatelských aktivit českých firem v Sýrii vyhlásila Česká rozvojová agentura dne 30. října 2017 a firmy se o finanční podporu mohou hlásit až do 1. prosince 2017. Firmy si mohou zažádat o finanční podporu svých aktivit v rámci zkoumání podmínek nového trhu a vytvoření podnikatelského plánu. Až půlmiliónová finanční pomoc při 90% spolufinancování nákladů ze strany státu sníží prvotní riziko. V případě, že má česká firma technologické know-how, může si v rámci dotace vypracovat studii proveditelnosti, kterou poté využije syrská strana pro realizaci rekonstrukčních projektů.

„Největší zájem o rozvojovou asistenci a stabilizační opatření s ohledem na současný rozsah sankcí EU je registrován v zemědělství, vodohospodářství, v sektoru environmentální technologie, zdravotnictví, farmacie a samozřejmě stavebnictví,“ říká Pavel Frelich, ředitel České rozvojové agentury. S ohledem na celkovou situaci zároveň dodává: „Podpora nemůže být a nebude poskytnuta projektu, který by se ukázal být v jakémkoli rozporu s aktuálními sankcemi EU uplatňovanými vůči Sýrii.“ Zásadní rekonstrukce země bude moci být zahájena až po zrušení sankcí EU, které se předpokládá v souvislosti s dosažením politického řešení konfliktu v Sýrii. „Otevíráme tímto dveře českým firmám, které se mohou na syrském trhu zorientovat a navazovat v budoucnu oboustranně výhodné obchodní vztahy,“ doplňuje Pavel Frelich.

ČR v rámci implementace programu asistence Sýrii doposud podpořila více než 12 humanitárních projektů s důrazem na zajištění bezprostředních potřeb trpícího syrského obyvatelstva, včetně dodávek zdravotnického zařízení a sušeného mléka, a desítku malých lokálních projektů ve spolupráci s místními organizacemi občanské společnosti, zejména v sektorech vzdělání, zdravotnictví či pomoci vnitřně vysídlenému obyvatelstvu. ČR přispěla také na programy zdravotnické a potravinové pomoci mezinárodních organizací, včetně Mezinárodního výboru Červeného kříže. V neposlední řadě se pomoc ČR týká i problematiky záchrany světového kulturního dědictví v Sýrii.

„Právě posílení ekonomické diplomacie v Sýrii bude mít zásadní dopad i na země regionu. Zároveň bude působit na zmírňování migračních tlaků v postkonfliktní situaci. Projekty ekonomické diplomacie plynule navazují na okamžitou humanitární pomoc a na stabilizační projekty a budou tvořit rovněž základ budoucí bilaterální hospodářské spolupráce se Sýrií. Z pohledu ČR se jako perspektivní jeví zejména infrastrukturní projekty a oblast energetiky,“ vysvětluje náměstek ministra zahraničních věcí ČR Martin Tlapa.

Ministerstvo zahraničních věcí realizuje humanitární, rozvojovou a rekonstrukční asistenci Sýrii v období 2016 – 2019 v celkové výši 195 mil. Kč. Vedle humanitárních aktivit, které jsou zaměřeny na zmírňování utrpení civilního obyvatelstva postiženého konfliktem, se ČR snaží napomáhat i stabilizaci země a přispívat ke snížení migračního tlaku ze Sýrie.

Více informací je zveřejněno na internetových stránkách ČRA ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …