Česká rozvojová agentura: Projekt delegované spolupráce v Moldavsku

02.09.2019 20:56

V rámci víceletého tematického programového dokumentu pro podporu Moldavska ze strany EU v letech 2017-2020 (tzv. Single Support Framework) byl v roce 2018 schválen Evropskou komisí návrh na implementaci programu EU Support to Confidence Building Measures V (CBM V) pro roky 2019-2022, financovaný z prostředků European Neighbourhood Instrument (ENI). Záměrem tohoto programu je zprostředkovat urovnání konfliktu v Podněstří posílením důvěry mezi Kišiněvem a Tiraspolem prostřednictvím společných aktivit, do nichž budou zapojeny místní úřady, občanská společnost a další aktéři z obou břehů Dněstru.

Česká rozvojová agentura: Projekt delegované spolupráce v Moldavsku
Foto: Česká rozvojová agentura
Popisek: Česká rozvojová agentura (ČRA)

Konsorcium Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) a Česká rozvojová agentura (ČRA) získalo od Evropské komise smlouvu na implementaci čtvrtého komponentu programu – „EU Health sector modernisation“ – jehož cílem je zlepšení zdraví obyvatel, zejména v Podněstří. V rámci jednání mezi Evropskou komisí, GIZ a ČRA byl zformulován projekt, jehož cílem je zlepšení zdravotních a sociálních služeb pro osoby potřebující dlouhodobou péči na obou březích Dněstru. „Je zřejmé, že rozhodnutí Evropské komise bylo motivováno zejména dlouhodobým a úspěšným angažmá ČRA v oblasti zvyšování dostupnosti, kvality a udržitelnosti sociálně-zdravotních služeb domácí péče v Moldavsku. Po podpisu smlouvy jsme v nejbližší době připraveni vyhlásit dotační výzvu k zajištění implementace projektu,“ říká ředitel České rozvojové agentury Pavel Frelich.

V konsorciu s německou agenturou GIZ by ČRA měla zahájit implementaci prvního projektu delegované spolupráce už v letošním roce. Delegovaná spolupráce jako nástroj zajišťující dělbu práce a koordinaci mezi evropskými donory je založena na převedení výkonu rozvojové spolupráce v dané partnerské zemi z Evropské komise na jiného donora, který zde má lepší předpoklady pro efektivnější rozvojové působení. Umožňuje tak rozvojovým agenturám členských států implementovat projekty financované z evropských finančních prostředků. Podmínkou pro zapojení se do delegované spolupráce je získání akreditace pro delegovanou spolupráci, kterou získala ČRA v roce 2017 jako 10. členská země a vůbec první ze zemí, které do EU vstoupily po roce 2004.

„Považuji za velký úspěch, že se ČRA po získání akreditace na delegovanou spolupráci u Evropské komise podařilo zapojit do přípravy programu EU v Moldavsku, čímž potvrdila své renomé kvalitní implementační agentury. Aktivity v oblasti delegované spolupráce u Evropské komise umožní ČRA přijímat evropské prostředky pro realizaci rozvojových projektů v zahraničí a českým subjektům tak bude usnadněno zapojování se do mezinárodní rozvojové spolupráce. ČRA se tak zařadila mezi vyspělé evropské rozvojové agentury a zároveň je první z nových členských zemí EU, která tuto akreditaci získala. Pro úspěch v tomto procesu se bude ČRA profilovat v oblastech s přidanou hodnotou ČR, jako je v tomto případě zajištění kvalitních sociálně-zdravotních služeb domácí péče,“ podotýká náměstek ministra zahraničí ČR Martin Tlapa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…