Česká školní inspekce ocenila práci Hasičského záchranného sboru ČR na poli vzdělávání

30.04.2019 19:27

Ve čtvrtek 25. dubna 2019 převzal generální ředitel HZS ČR genmjr. Drahoslav Ryba medaili České školní inspekce Za zásluhy o rozvoj kvality vzdělávání. Stal se teprve pátým oceněným, který si takto významnou medaili převzal.

Česká školní inspekce ocenila práci Hasičského záchranného sboru ČR na poli vzdělávání
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Medaile je udělena za dlouhodobou a záslužnou činnost v oblasti rozvoje kvality vzdělávání.

HZS ČR se dlouhodobě věnuje výchově a vzdělávání obyvatelstva k jeho osobní bezpečnosti, ale i k předcházení nebo řešení mimořádných událostí a krizových situací. Základním stavebním kamenem je pravidelné vzdělávání obyvatelstva v rámci standardního vzdělávacího procesu.

Na jeho podporu HZS ČR podniká řadu činností, jež obohacují edukaci žáků v dané oblasti a pomáhají učitelům při výuce, zejména:

  •     pomáhá při přípravě praktických cvičení ve školách tzv. projektové dny,
  •     pořádá různé pohybově-vědomostní, výtvarné či literární soutěže. Zájem je stále o praktické procvičení znalostí v oblastech požární prevence a ochrany obyvatelstva, což také dokazují počty účastníků – za rok 2018 to bylo 10 925 soutěžících v 82 uskutečněných různých pohybově-vědomostních soutěžích,
  •     organizuje besedy pro žáky, studenty a pedagogické pracovníky: v roce 2018 navštívili příslušníci 368 tříd mateřských škol s 18 461 dětmi; k podpoře výuky problematiky ochrany člověka za mimořádných událostí v 920 navštívených třídách v roce 2018 oslovili 71 130 žákůa studentů a v rámci výukového programu Hasík CZ se dále podařilo proškolit dalších 2 782 tříd, což činí celkem 3 702 tříd s celkovým počtem 136 256 žáků a studentů.
  •     pořádá ukázky z činnosti jednotek požární ochrany (samostatně, nebo ve spolupráci s dalšími složkami IZS),
  •     umožňuje exkurze škol na stanicích HZS krajů, v rámci kterých vedle představení hasičské techniky, výzbroje a výstroje žáci a studenti také získávají důležité informace o požární prevenci a sebeochraně při mimořádných událostech. V roce 2018 se těchto exkurzí zúčastnilo 96 882 osob, převážně žáků a studentů s pedagogickým dozorem.
  •     připravuje nebo se podílí na tvorbě učebnic a příruček pro výuku
  •     podílí se na vzdělávání učitelů, zejména dle akreditovaných vzdělávacích programů, které jsou obsahově zaměřeny více do praxe - na vhodné formy výuky, metody práce, pomůcky a případně příklady dobré praxe. V roce 2018 bylo celkem proškoleno 1 091 učitelů ve 47 kurzech.

Současně HZS ČR aktivně usiluje o zkvalitnění vzdělávacího procesu. Při realizaci těchto aktivit HZS ČR úzce spolupracuje s ČŠI. Příkladem této spolupráce je uskutečnění rozsáhlého tematického inspekčního elektronického zjišťování zaměřeného na vzdělávání v bezpečnostních tématech (2016) a následně spolupráce na rozsáhlém šetření „Výběrové zjišťování výsledků žáků 5. a 9. tříd ZŠ“, jehož součástí byla i problematika ochrany člověka za mimořádných událostí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

22:03 České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního mu…