Česká společnost Delta Pekárny zvítězila v důležitém sporu před Evropským soudem

12.10.2014 17:33

Podle aktuálního rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) v případu společnosti DELTA PEKÁRNY, a.s. byla kontrola Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), při níž zaměstnanci ÚOHS bez předchozího povolení soudu vnikli do kanceláří a dalších prostor společnosti, protiprávní. Rozhodnutí svým významem překračuje hranice České republiky, neboť může být důležité i pro jiné evropské státy.

Česká společnost Delta Pekárny zvítězila v důležitém sporu před Evropským soudem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chléb

Nenadálá kontrola pracovníků ÚOHS v prostorách společnosti DELTA PEKÁRNY a. s. (tzv. dawn-raid) se odehrála v roce 2003. Společnost nezákonnost postupu ÚOHS napadla u tuzemských soudů a po neúspěšném vyčerpání všech procesních prostředků se v roce 2010 obrátila na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Ten se ve svém finálním rozhodnutí přiklonil na stranu žalobce, neboť dospěl k závěru, že postupem ÚOHS byla hrubě porušená žalobcova práva garantovaná Evropskou úmluvou o ochraně základních práv a svobod.

Tímto rozhodnutím ESLP byla zpochybněna legálnost všech dosavadních i budoucích kontrol prováděných českým Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže bez předchozího souhlasu nezávislého soudu v kancelářích a jiných prostorách obchodních společností. Vzhledem k tomu, že všechny dosavadní tzv. dawn-raids ze strany ÚOHS byly dosud v České republice provedeny bez předchozího souhlasu soudu, mohou i jiné dotčené společnosti namítat nezákonnost provedené kontroly a nepoužitelnost všech důkazů, které byly v rámci takové kontroly získány.

„Přirozeně máme velkou radost, že naší argumentaci, kterou jsme dlouze a pečlivě připravovali, dal Evropský soud pro lidská práva za pravdu. Rozhodnutí je klíčové nejen pro našeho klienta, ale i pro jiné společnosti, které nyní mohou namítat, že důkazy získané při takové protiprávní kontrole ÚOHS nejsou pro další správní a soudní řízení použitelné,“ sdělil Pavel Dejl, partner advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, který DELTA PEKÁRNY, a.s., v řízení zastupoval.

Proti rozhodnutí se Česká republika, jež byla ve sporu žalovanou stranu, nemůže již žádným způsobem odvolat, rozhodnutí ESLP je konečné a závazné a mělo by být respektováno českými orgány i v dalších obdobných případech. Rozhodnutí má velký význam i pro ostatní evropské země, v jejichž národních právních řádech není povinnost předchozího souhlasu soudu s místní kontrolou soutěžního orgánu zakotvena, neboť se automaticky vztahuje i na ně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…