Česká správa sociálního zabezpečení nově nabízí podrobné údaje o exekucích seniorů. Podle územního členění či druhů vyplácených důchodů

04.05.2016 8:35

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) má k dispozici nové statistiky důchodců v ČR se zavedenou exekuční srážkou. Nová forma statistik umožňuje členit exekuce důchodců nejen podle krajského členění ale i podle pohlaví a druhu pobíraných důchodů. ČSSZ sleduje i průměrnou výši důchodu či srážky nebo průměrný věk důchodce.

Česká správa sociálního zabezpečení nově nabízí podrobné údaje o exekucích seniorů. Podle územního členění či druhů vyplácených důchodů
Foto: ČSSZ
Popisek: Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ)

ČSSZ v březnu evidovala 84 405 důchodců zatížených exekucí, z nich bylo 52 041 starobních důchodců, 30 964 invalidních důchodců a 1 400 důchodců pouze s pozůstalostním důchodem.

Exekuce ze starobních důchodů měly ve sledovaném období nejčastěji ženy. Starobních důchodkyň s exekucí bylo v březnu 27 604, mužů – starobních důchodců s exekucí bylo 24 437. Průměrná výše měsíční exekuční srážky u důchodců se starobním důchodem činila 1 935 Kč, mužům se sráželo více, průměrně 2 133 Kč, ženám 1 761 Kč. Z tabulky lze nově vyčíst také průměrný věk dlužníků, který v případě starobních důchodců činil 67 let.

Z nově vytvářených statistik také mj. vyplývá, že u invalidních důchodců s exekucí bylo zastoupení pohlaví opačné – v březnu významně převažovali muži, bylo jich 18 971, žen 11 993. Průměrná výše exekuční srážky činila u důchodců s invalidním důchodem 1 809 Kč (u mužů 1 788 Kč, u žen 1 843 Kč), průměrný věk invalidního důchodce s exekucí činil 51 let.

U důchodců, kterým ČSSZ vyplácela pozůstalostní důchod, byly exekuční srážky v měsíci březnu strhávány v 1 400 případech, v drtivé většině z důchodů žen (1 232 případů) a ve 168 případech z pozůstalostních důchodů mužů. Průměrná výše exekuční srážky činila 1 598 Kč, u mužů 1 699 Kč, u žen 1 585 Kč. Průměrný věk pozůstalostních důchodců byl 55 let (48 let u mužů, 56 let u žen).

Jak ČSSZ již v minulosti informovala, exekuční srážky ČSSZ provádí ze všech druhů důchodů, tedy ze starobních, invalidních i pozůstalostních. Ze zkušeností ČSSZ plyne, že roste počet lidí, kteří do důchodu vstupují s exekucí či s několika exekucemi. Těm před odchodem do důchodu srážky z příjmu prováděl jejich zaměstnavatel, povinnost tedy převzala ČSSZ z titulu plátce důchodu (příjmu). Srážky z důchodu může ČSSZ ukončit až po splacení dluhu včetně úroků a nákladů řízení (tzv. příslušenství), popř. na základě rozhodnutí subjektu, který o exekuci rozhodl.

Domnívá-li se občan, že jeho exekuce je neoprávněná, musí se obrátit na instituci, která výkon rozhodnutí vydala, nikoliv na ČSSZ – ta o exekuci nerozhoduje, pouze ji musí ze zákona vykonat. ČSSZ je povinna provádět srážky na základě doručeného exekučního titulu, přesněji řečeno na základě nařízeného výkonu rozhodnutí soudem, na základě exekučního příkazu vydaného ve správním řízení, exekučního příkazu soudního exekutora, na základě konkurzního nebo insolvenčního řízení.

Podrobná tabulka v příloze.

Další informace k tématu exekucí evidovaných ČSSZ najdete na:

http://www.cssz.cz/cz/o-cssz/informace/media/tiskove-zpravy/tiskove-zpravy-2016/20160211-vzrostl-pocet-duchodu-s-exekucni-srazkou.-rostou-i-exekuce-z-nemocenskych-davek.htm

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…