Česká televize: Díra v hlavě soutěží v Jihlavě

25.10.2016 13:03

Hned čtrnáct dokumentů reprezentuje na právě startujícím festivalu v Jihlavě tvorbu České televize a uchází se o některé z prestižních ocenění. Koprodukční snímek Díra v Hlavě, který mapuje romský holokaust v Evropě, se dokonce probojoval do hlavní soutěžní sekce mezinárodních dokumentů.

Česká televize: Díra v hlavě soutěží v Jihlavě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

„Česká televize jakožto největší producent i koproducent dokumentů v České republice přispívá k realizaci mnoha dokumentů. Pomáhá jim získávat relevantní publikum, kredit u zahraničních festivalových porot nebo zájem dalších potenciálních partnerů. Ostatně, mnohé z filmů, na kterých se Česká televize podílela, se v programu letošního ročníku Ji.hlavy objeví,“ vysvětluje generální ředitel České televize Petr Dvořák, pod jehož záštitou je vyhlášena také Cena Diváka festivalu, jejíž vítěz letos poprvé obdrží kromě outdoorové kamery i skleněnou plastiku.

S tvorbou České televize se návštěvníci setkají hned při startu festivalu. Jako zahajovací byl totiž vybrán snímek Zákon Helena režisérky Petry Nesvačilové vyprávějící o policistce, jež rozkryla Berdychův gang.

Do soutěžní sekce je pak kromě Díry v hlavě zařazen například také dokument Dagmar Smržové o společensky tabuizovaném tématu sexuální asistence, s názvem Miluj mě, jestli to dokážeš či nové díly úspěšného projektu Filipa Remundy a Víta Klusáka - Český žurnál.

Nejlepší i nejdiskutovanější dokumenty České televize za poslední tři roky pak uvidí návštěvníci festivalu v Horáckém divadle, které se již tradičně promění v kinosál s názvem Dokument ČT. Premiéru v něm bude mít i nový díl Českého žurnálu režisérky Lindy Jablonské Kallistové s názvem V nejlepším zájmu dítěte. Většinu dokumentů navíc přijedou prezentovat osobně jejich tvůrci.

O dění z jihlavského festivalu nebudou ochuzeni ani diváci České televize. V rozhovorech, reportážích a živých vstupech se mu bude věnovat zpravodajství České televize a speciálně i Události v kultuře. Česká televize zprostředkuje také závěrečné, slavnostní vyhlašování cen, které se uskuteční v sobotu 29. října. Od 22:05 jej bude vysílat program ČT art.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…