Česká televize: Nepřiměřená rychlost může stát nejeden lidský život, upozorňuje nový dokument Víta Klusáka 13 minut

10.06.2021 9:58

Fenoménu překračování povolené rychlosti na českých silnících se věnuje nový celovečerní dokument Víta Klusáka.

Česká televize: Nepřiměřená rychlost může stát nejeden lidský život, upozorňuje nový dokument Víta Klusáka 13 minut
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize, ilustrační foto

Unikátní film nazvaný 13 minut zachycuje reálné příběhy řidičů, kteří způsobili dopravní nehodu s tragickými následky. Uvedení snímku, jenž se divákům programu ČT1 představí v premiéře tento čtvrtek 10. června ve 20.10 hodin, je součástí preventivní kampaně proti nepřiměřené rychlosti.

Anketa

Je zavedení covid pasů, bez nichž nepůjde cestovat či chodit na koncerty, příznakem totality?

74%
23%
hlasovalo: 15476 lidí

Zpomal, dokud není skutečně pozdě – to je podtitul kampaně, jejíž součástí je také dokumentární snímek Víta Klusáka. „Chtěli jsme ukázat, že řidiči, kteří zavinili vážnou dopravní nehodu, nejsou anonymní piráti silnic z černé kroniky. Že jde o lidi s tváří, citem, svědomím a často i snahou svou nezměrnou chybu dennodenně odčiňovat,“ říká režisér k výběru pěti aktérů, kteří na kameru popisují svou zkušenost s dopravní nehodou. Všechny případy byly za pomoci výpovědí rekonstruovány. Natáčení se účastnilo na sedmačtyřicet hereček a herců, štáb často čítal až devadesát osob a záznam zaznamenávalo více než deset kamer najednou. Rozměr natáčení dokumentu tak odpovídal běžnému hranému filmu.

Uvedení dokumentu je součástí preventivní kampaně České asociace pojišťoven a BESIPu proti nepřiměřené rychlosti. „Nehody způsobené nepřiměřenou rychlostí nejsou doménou takzvaných pirátů silnic. Minuty za volantem někdy doháněl každý z nás. Se zvyšující rychlostí ale roste i riziko vážné dopravní nehody s tragickými následky. Snaha dohnat pár minut se ve vteřině může změnit v tragédii, kterou už nelze vrátit zpět,“ říká výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek a přibližuje název filmu odkazující k průměrnému času, jenž řidič ušetří na cestě z Prahy do Brna, pokud překračuje povolenou rychlost o 20 km/h.

Premiéru dokumentu 13 minut uvede první program České televize tento čtvrtek, následně bude snímek dostupný v iVysílání do konce příštího týdne. Ve stejný den bude zveřejněn i videoklip s písní Jediná vteřina, který v produkci Davida Hlaváče, autora filmové hudby, nahrála pro závěrečnou titulkovou sekvenci zpěvačka Barbora Poláková a raper Kato.

scénář a režie: Vít Klusák // kamera: Adam Kruliš // střih: Jana Vlčková, Lucie Hecht, Josef Krajbich, Jakub Jelínek, Ondřej Nuslauer // hudba: David Hlaváč // dramaturgie ČT: Jakub Třešňák // výkonná producentka: Pavla Klimešová (Hypermarket Film) // kreativní producentka ČT: Jiřina Budíková // producenti: Česká asociace pojišťoven, Hypermarket Film, Česká televize // ve spolupráci s: BESIP, Policie ČR, Ministerstvo dopravy ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…