Česká televize: Rekonstrukci programu z roku 1968 ocenili světoví archiváři

02.11.2019 14:15

Na 43. ročníku Světové konference Mezinárodní federace televizních archivů získala Česká televize jednu z hlavních cen. Projekt Rekonstrukce skladby televizního programu 1968 autorů Jakuba Adamuse a Jakuba Hoška, pracovníků dokumentačního archivu České televize, obdržel Ocenění za využití archivu a jeho valorizaci.

Česká televize: Rekonstrukci programu z roku 1968 ocenili světoví archiváři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Odborná porota ocenila hodnotu projektu, která podle ní spočívá zejména v systematickém zapojení archivních materiálů – od jejich uchování a dostupnosti až po kreativní využití, to vše s cílem vysvětlit minulost atraktivním způsobem. Projekt uspěl v konkurenci nizozemských a švýcarských archivářů.

„Ocenění je pro nás velkou poctou. Projekt vznikl k loňskému padesátiletému výročí srpnové okupace a my doufáme, že cena přispěje k připomenutí událostí, které se u nás udály. Zrekonstruovali jsme tehdejší televizní program od ledna do až prosince a diváci mají nejen možnost prohlédnout si dobové fotografie, ale také zhlédnout dochované pořady nezaměnitelné historické hodnoty,“ říkají autoři projektu Jakub Adamus a Jakub Hošek.

Webová stránka vizuálně připomíná původní Týdeník Československé televize. Zájemci mohou listovat televizním programem roku 1968 a kromě dobových pořadů a fotografií mají k nahlédnutí i psané slovo či zvukové nahrávky. „Podařilo se nám získat nejen originální texty, které tehdejší hlasatelé četli v živém vysílání, ale také jedinečnou zvukovou nahrávku z jednadvacátého srpna. Rekonstrukce tohoto vysílání tak zároveň může sloužit jako průvodce kulturním a sociálním životem doby,“ doplňuje Jakub Adamus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…