Česká televize: Tatínek z komedií Marie Poledňákové oslavil 75 let

03.09.2018 13:16

Populární tatínek z filmů Marie Poledňákové, doktor Řehoř z Nemocnice na kraji města i legendární Hamlet v režii Miroslava Macháčka – František Němec - v srpnu oslavil jubileum. Čerstvý pětasedmdesátník ve filmovém portrétu Jiřího Stracha bilancuje svou bohatou hereckou kariéru. Premiéru dokumentu Život herce: František Němec uvede ČT2 v úterý 4. září ve 20.55 hodin.

Česká televize: Tatínek z komedií Marie Poledňákové oslavil 75 let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

František Němec ztvárnil za více než půl století své herecké kariéry stovky divadelních, filmových a televizních rolí. U diváků je oblíbený díky komediálnímu talentu, u kritiky uznávaný pro přesvědčivé ztvárnění rozporuplných postav. V roce 1998 za roli dirigenta Wilhelma Furtwängera v Hardwoodově hře Na miskách vah získal Cenu Thálie. Spolupracoval s několika generacemi režisérů i hereckých kolegů a kromě dlouholetého angažmá v Národním divadle patří v současnosti k hlavním hvězdám pražského divadla Ungelt.

Na bilanční cestu po klíčových milnících hercova života se vydal režisér Jiří Strach, který se s hereckou legendou poprvé setkal na place Otakara Vávry ve filmu Veronika. „Od té doby k němu mám takřka synovský vztah. Svým noblesním a skvělým herectvím mi ozdobil i nejeden můj film. Je to člověk nevídané pokory, chytrého humoru a nekonečné laskavosti. Bylo mi velkou ctí, že právě mě si Fráňa přál jako režiséra pro natočení bilančního portrétu. Zvolil jsem styl jakési dokumentární roadmovie, přátelské putování Františkovým pestrým uměleckým životem, což umožnilo s důvěrou otevřít i hlubší barvy jeho duše,“ říká režisér Jiří Strach.

režie: Jiří Strach
scénář: Zuzana Trávníčková, Jiří Strach
výkonný producent: Jiří Vlach
kreativní producentka: Alena Müllerová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…