Česká televize: Uzamčený svět

06.02.2019 20:45

Výstava Uzamčený svět se koná v návaznosti na vysílaný stejnojmenný seriál. Představuje výtvarné práce odsouzených, které vznikly pod odborným vedením zaměstnanců vězeňských služeb České republiky, Německa a Polska. Vernisáž se koná 7. února 2019 v 17:00 hodin v hotelu Květnice

Česká televize: Uzamčený svět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Dokumentární seriál o životě za zdí

Šestidílný dokumentární seriál mapuje život ve věznicích ve společenských souvislostech. Cílem cyklu je demytizovat svět za ostnatým drátem a nabídnout příběhy lidí, kteří si odpykávají svůj první trest. Sledovanými nejsou recidivisté nebo vrazi, ale lidé, kteří se do své současné situace dostali z nedbalosti, nepozornosti nebo souhrou pro ně nešťastných okolností. Na půdorysu jejich příběhů a cest, které je zavedly až do nápravného zařízení, je seriál zároveň průřezem současným systémem nápravné péče a hledá odpovědi na to, zda tento systém umožňuje skutečnou nápravu, nebo je jen represivním aparátem.

„Seriál se natáčel ve vazební věznici v Teplicích, jejíž vedení se snaží o skutečně nápravný přístup k vězňům. Počet recidivistů v českých věznicích roste, sedm z deseti vězňů je ve tam už poněkolikáté. Dokumentaristé zachytili příběhy odsouzených, kteří do vězení nastoupili poprvé, i propuštěných, které společnost přijímá většinou s obavami,“ popisuje kreativní producent Petr Kubica a dodává: „Film naléhavým způsobem nutí k zamyšlení nad tím, jak je v současné společnosti chápána a realizována spravedlnost. Koho a za co trestáme? Může být represe nástrojem nápravy? Jaký je vztah mezi vězněným a tím, kdo ho vězní? Může se umění stát pozitivním nástrojem ‚nápravy‘ v justičním systému a potažmo i v lidském společenství?“

Cyklus Uzamčený svět byl oceněn jako nejlepší český dokumentární film roku 2018 v sekci Česká radost na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě v roce 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…