Česká televize představila Radě ČT tři varianty dětského kanálu

09.06.2012 20:56

Generální ředitel ČT Petr Dvořák představil na středečním pracovním setkání Radě ČT svou představu dětského kanálu, jehož záměr prezentoval ve svém kandidátském projektu vloni na podzim.

Česká televize představila Radě ČT tři varianty dětského kanálu
Foto: ct.cz
Popisek: Logo České televize

Tématem prezentace byla základní filosofie a programová koncepce dětského kanálu ve třech různých variantách z hlediska rozpočtu. Velký důraz bude v programovém schématu kladen na vlastní tvorbu a živé interaktivní pořady, doplněné budou současnou akvizicí. Předností připravované programové koncepce je vysílání zahraničních pořadů v původním znění s titulky a propojení vysílání s internetem. O vývoji dětského kanálu bude Rada ČT jednat na některém z dalších zasedání.

Nový dětský kanál chce děti hravým a efektivním způsobem bavit a vzdělávat. Chce nabídnout atraktivní obsah, složený z nových pořadů vlastní tvorby i zahraničních formátů. Při sestavování programového schématu plánuje Česká televize využít bohaté zázemí pro dětskou tvorbu a zaměřit se na vývoj a produkci nových pořadů pro děti, od soutěží, pohádek, vzdělávacích a zábavných pořadů, seriálů až po kontaktní živé pořady. Vlastní tvorbu doplní atraktivní zahraniční akvizice, od animovaných filmů, dobrodružných seriálů, pohádek až po hrané dětské a rodinné filmy. Nový dětský kanál ČT se v zásadě bude chovat jako jeden velký jazykový kurz – dětské zahraniční pořady nabídne v duálním vysílání, večerní nabídku zahraničních pořadů pak téměř důsledně v původním znění s titulky.

V neposlední řadě chce Česká televize prostřednictvím nového kanálu vytvořit pro děti a mladé diváky moderní interaktivní platformu, protože právě dětské cílové skupiny s internetem takřka žijí a jsou na něm velmi aktivní. Vysoká penetrace internetu v dětských cílových skupinách 4–9 let (91,8 %) a 10–14 let (96,1 %) dává dětskému projektu ČT jasný směr. Dětský kanál tak bude zároveň základním experimentálním prostorem ČT pro vývoj nových typů pořadů s využitím nejmodernějších technologií.

„K přípravě vysílání nového speciálního kanálu pro děti a mládež přistupujeme velmi zodpovědně, protože děti jsou pro veřejnoprávní televizi jednou z nejdůležitějších cílových skupin. Snažili jsme se sestavit takový program vysílání, aby děti bavil, zároveň jim nenásilnou formou přinášel i poznání a mohly se ho přímo účastnit prostřednictvím internetu a dalších moderních technologií,“ říká ke vzniku dětského kanálu generální ředitel České televize Petr Dvořák.

V navrhovaném programovém schématu cílí nový dětský kanál na několik věkových skupin. Těžištěm vysílání vlastní tvorby pro mladší děti ve věku 4–8 let bude doba mezi 16.00 až 17.30 hod., ve které se budou moci zapojit do dětské soutěže, vzdělávacího pořadu nebo se pobavit s Kouzelnou školkou. Od 17.30 do 20.00 hod. bude vysílání zaměřeno na starší děti ve věku 9–12 let a přinese například živé kontaktní pásmo nebo zábavný pořad. Večerní vysílání bude oslovovat teenagery ve věku 13–18 let prostřednictvím například dětské talentové show, českého seriálu typu Arabela, rodinného sitcomu, přenosů koncertů, dobrodružných seriálů, pohádek a filmů. Pozdější čas po 22. hodině bude patřit mladým lidem starším 18 let. Radě České televize byly představeny tři varianty z hlediska kompletních nákladů na spuštění a provoz nového celoplošného dětského kanálu, přičemž levnější varianta znamená úměrně menší počet premiérových pořadů v roce, v létě vysílání repríz a nižší počet premiérové vlastní tvorby. V jedné variantě počítá ČT s náklady 232,6 milionů korun. V nejlevnější variantě jsou náklady vyčísleny na 195,5 milionů korun. O finálním technickém řešení a distribuci dětského kanálu v současnosti probíhají jednání s ČTÚ.

Michaela Fričová, tisková mluvčí ČT

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Novela atomového zákona pomůže urychlit výstavbu nových jaderných bloků

10:17 Úřad vlády: Novela atomového zákona pomůže urychlit výstavbu nových jaderných bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modul…