Česká televize vyzpovídá astronauta na oběžné dráze Země

08.04.2018 11:21

V pondělí 9. dubna natočí Česká televize první televizní přenos v historii České republiky z paluby Mezinárodní vesmírné stanice. Astronaut NASA Andrew Feustel poskytne Danielu Stachovi exkluzivní rozhovor přímo z laboratoře Destiny. Signál poputuje přes několik družic až do Nového Mexika, odkud ho do ČT pošle satelit Evropské vysílatelské unie.

Česká televize vyzpovídá astronauta na oběžné dráze Země
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

„V pořadu Hyde Park Civilizace se snažíme neustále posouvat hranice, a proto zveme hosty, kteří dokázali svojí prací posunout lidstvo dopředu. A my teď posuneme další hranici vysílání. Překročíme hranice Země,“ říká moderátor Hyde Parku Civilizace Daniel Stach.

NASA pro Českou televizi vyčlenila nejdelší možný prostor, který poskytuje, tedy dvacet minut. Rozhovoru však předcházela mnohaměsíční vyjednávání.

„S Andrewem Feustelem jsme přenos z orbity Země řešili rok a půl. Hned od začátku byl pro a odpověděl, že by byl rád hostem Hyde Parku Civilizace z paluby Mezinárodní vesmírné stanice. A také nás podporoval při jednání s NASA,“ popisuje vedoucí dramaturgyně pořadu Hyde Park Civilizace Gabriela Cihlářová. „Hosty pořadu budou kromě Andrewa také jeho manželka Indira, jejíž maminka se narodila ve Znojmě, a synové Ari a Aden, kteří se k nám připojí z Kanady. Doufám, že se vše podaří, technicky bude vysílání hodně náročné.“

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) je totiž 400 kilometrů nad povrchem Země a pohybuje se rychlostí přes 27 tisíc km/hod. Při spojení s ní není možné používat pozemní radioteleskopy, protože stanice je z pozemského pohledu vidět jen pár minut, než zmizí za obzorem. Signál proto nejprve poputuje k jedné z družic, kterou využívá NASA, následně k další družici, až se dostane do řídícího centra v Novém Mexiku. Tam NASA ze signálu oddělí část s rozhovorem a pošle ji na satelit, který je viditelný pouze nad územím Severní Ameriky. Česká televize proto musí cestu signálu koordinovat s Evropskou vysílatelskou unií v Ženevě, která použije jeden ze svých satelitů, aby signál finálně přeposlala do České televize.

Unikátní díl pořadu Hyde Park Civilizace odvysílá zpravodajský program ČT24 v sobotu 14. dubna od 20:05. Část rozhovoru ale diváci uvidí hned po jeho natočení, v pondělí 9. dubna.

Astronaut Andrew Feustel oznámil svůj plán, letět na svou třetí misi do vesmíru a být velitelem ISS v Expedici 56, v pořadu ČT Vědecké Interview v říjnu 2016. Při předchozích dvou misích s sebou do vesmíru vždy vzal i „českou stopu“. Poprvé knihu Písně kosmické Jana Nerudy a podruhé postavičku Krtka. Z oběžné dráhy by měl nyní divákům České televize ukázat plyšového Krtka a obrázek Měsíční krajiny, který v koncentračním táboře Terezín namaloval Petr Ginz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…