České dráhy: Den železnice v Lužné u Rakovníka bude ve znamení oslav 20. výročí ČD Muzea

14.09.2019 14:02

Zářijové oslavy svátku železničářů vyvrcholí o víkendu 20. – 21. září Dnem železnice, jehož dějištěm se stane ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka.

České dráhy: Den železnice v Lužné u Rakovníka bude ve znamení oslav 20. výročí ČD Muzea
Foto: red
Popisek: ČD - logo

To zároveň oslaví výročí 20 let od svého vzniku. Na velkolepé akci se představí desítky kusů historické i moderní železniční techniky. Počítá se také s tradiční noční show, letos dokonce ve dvojím provedení.

„Národní den železnice pravidelně patří k největším akcím pro její fanoušky. Program máme naplánovaný tak, aby zaujal návštěvníky všech věkových kategorií,“ říká Radek Dvořák, místopředseda představenstva ČD a dodává: „Vsadili jsme na osvědčený model, kdy nabídneme tři světy - svět historie, změny a zábavy. Svět změny bude hostit nejnovější techniku, která brázdí tuzemské koleje pod vlajkou ČD, historii zastoupí například legendární Stříbrný šíp, vůz Komárek a nedávno zrekonstruovaná parní lokomotiva 414.096 přezdívaná Heligón. Svět zábavy je pochopitelně určený především dětem. Těšit se můžou na parní vlak na úzkokolejné dráze a na doprovodný program plný her a zábavy.“ V průběhu celého programu se uskuteční soutěže o ceny se železniční tematikou.

Do Lužné u Rakovníka se můžou návštěvníci svézt historickými vlaky. V sobotu i v neděli dopoledne vyrazí z Prahy dva protokolární vlaky v čele s parními lokomotivami 475.179 „Šlechtična“ a 556.0506 „Štokr“. Další retro soupravy spojí Lužnou u Rakovníka s Berounem a Chomutovem. Na nich se vystřídají parní lokomotivy 477.043 „Papoušek“ a 464.202 „Rosnička“. Historické vlaky budou pendlovat také mezi areálem muzea a Rakovníkem. Ve světě změny se představí modernizované vůz řady ARmpee, k vidění bude i nová posunovací lokomotiva Effishunter nebo nákladní vůz řady Hbbillns od ČD Cargo.

Svět historie

Návštěvníky čeká výstava nejkrásnějších historických českých lokomotiv. Chybět nebudou parní jízdy a jízdy zvláštních vlaků do okolí ČD Muzea. Programem v areálu a na jeho točně provede návštěvníky moderátor Pavel Cejnar.

Svět změny

Svět změny reprezentuje moderní vozový park Českých drah. Na kolejišti mezi stanicí a areálem ČD Muzea bude k vidění například v letošním roce nově zmodernizovaný bistrovůz. Prohlédnout si bude možné i speciálně upravený nákladní vůz ČD Cargo nebo moderní posunovací lokomotivu.

Svět zábavy

Svět zábavy už tradičně nabídne bohatý doprovodný program pro malé i velké návštěvníky. Pro děti bude připraven stan společnosti Výzkumný Ústav Železniční, a.s., se železničními pohádkami, soutěžemi, atrakcemi, hrami, dětskou dílnou a spoustou dalších aktivit, potkat bude možné i maskota Elfíka. Chybět nebude ani oblíbený skákací hrad, který návštěvníci najdou hned na dvou místech v areálu.

Noční světelná show

Oba dny zakončí exkluzivní světelná show plná historických železničních skvostů. Tato akce začne na točně muzea ve 20 hodin, přičemž v sobotu ČD nabídnou zhruba dvacítku historických exponátů ve speciálním scénickém osvětlení. Show bude doprovázena komentářem s představením jednotlivých exponátů, který bude doplněn řadou zajímavých faktů z daného období. V neděli večer bude show zopakována, ovšem jen za běžného osvětlení.

Proč se slaví Den železnice?

Den železnice připomíná datum 27. září 1825, kdy byl zahájen provoz s parní lokomotivou konstruktéra Georga Stephensona mezi anglickými městy Stockton a Darlington na trase dlouhé 40 km. Byla to revoluční změna, která nahrazovala koňské povozy, začaly se budovat tratě a postupně přecházela přeprava zboží a cestujících na železnici. Na našem území se první železnice objevila v roce 1832, kdy byla vybudována naše první koněspřežka mezi rakouským Lincem a Českými Budějovicemi. První parou tažený vlak pak přijel z Vídně do Břeclavi a následně také do Brna v roce 1839, již před 180 lety.

Podrobný program Dne železnice v Lužné u Rakovníka ZDE. Zájemci si tu mohou v předstihu zakoupit také vstupenky, a to jak na denní program, tak i na noční show.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…