České dráhy: Desítky nostalgických vlaků nabídnou i letos zážitek

31.03.2023 22:11 | Tisková zpráva

České dráhy také v letošním roce připravují se svými partnery bohatou nabídku nostalgických jízd s historickými vozidly včetně parních lokomotiv a dvounápravových vozů s dřevěnými lavicemi. Zatímco senioři mohou zavzpomínat na své dětství, kdy cestovali starými vlaky do školy, dnešní mladí si mohou vyzkoušet, jaké bylo cestování vlakem bez Wi-Fi a bez možnosti cestou nabíjet svůj mobil.

České dráhy: Desítky nostalgických vlaků nabídnou i letos zážitek
Foto: red
Popisek: ČD - logo

„Navzdory velkému zvýšení cen uhlí a dalších vstupů, které ovlivňují náklady na pořádání nostalgických jízd, se nám podařilo připravit i pro letošní nostalgickou sezónu bohatý program jízd v různých koutech České republiky a také přímo v železničním muzeu Českých drah v Lužné u Rakovníka,“ říká ředitel Centra historických vozidel Marek Plochý.

Sezónu ČD Nostalgie zahájí už na začátku dubna jízdy parních vlaků v Praze a v jejím okolí. Půjde o tradiční akce „Párou Prahou“ a „Párou Posázavím“ o velikonočním víkendu. Další nostalgické jízdy jsou plánované také během léta a podzimu.

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26158 lidí

Další tradiční akcí budou jízdy červených motorových vozů Hurvínek řady M 131.1 na jihomoravské romantické výletní dráze z Břeclavi do Lednice. I v těchto motoráčcích z přelomu 40. a 50. let minulého století se cestuje na dřevěných lavicích.

Každoroční nostalgické jízdy budou letos také na jihočeských lokálkách nebo na Valašsku. Mezi pravidelné akce patří také provoz historických vozidel na naší první elektrifikované dráze Tábor – Bechyně. Letos bude obohacen o oslavu jejího 120. výročí, která se uskuteční na konci června.

„V železničním muzeu Českých drah v Lužné u Rakovníka začne sezóna o víkendu 29. a 30. dubna a po celý rok tam bude připraven bohatý program. Například 13. a 14. května se uskuteční Parní víkend a na začátek října je plánované setkání Bardotek, motorových lokomotiv ze 60. let 20. století. Během roku se uskuteční také Modelářský víkend nebo závody strongmanů, kteří budou předvádět své silácké umění i v souvislosti s drážní technikou. Návštěvníci muzea mají k dispozici i půjčovnu jízdních kol, díky které lze po prohlídce historických vozidel podniknout výlet kouzelnými křivoklátskými lesy,“ upozorňuje Marek Plochý.

Aktuální informace o konkrétních jízdách historických vozidel a akcích v železničním muzeu Českých drah v Lužné u Rakovníka přináší průběžně web ZDE a aplikace Vlakem na výlet a jsou průběžně publikované také na Facebooku ve skupině ČD Nostalgie (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…