České dráhy: Horažďovice slaví v pátek regionální Den železnice

27.09.2018 12:54

Předposlední zářijová oslava Dne železnice v den volna v pátek 28. září zavítá do Horažďovic. Návštěvníci se mohou těšit na pestrý doprovodný program včetně tradičních jízd historickými parními vozidly.

České dráhy: Horažďovice slaví v pátek regionální Den železnice
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Páteční svátek sv. Václava mohou příznivci železniční dopravy oslavit v Plzeňském kraji v Horažďovicích. Po celý den si mohou užívat jízd parních vlaků mezi stanicemi Horažďovice předměstí a Sušice nebo navštívit výtopnu s komentovanou prohlídkou historických lokomotiv. Mezi železniční stanicí a výtopnou budou vypravené mimořádné vlaky.

Malé i velké návštěvníky potěší i modelové kolejiště v železničním voze a v prostoru stanice. Dalšími zajímavostmi, které stojí za zhlédnutí, jsou drezína soukromého vlastníka pana Zahrádky nebo výstava o historii železnice ze soukromé sbírky pana Simbartla.

České dráhy mimo jiné připravily i jízdy historického autobusu ŠL 11 do Strakonic a zpět. Doprovodný program zpestří vystoupení hudební skupiny Bodlák a nebude chybět ani Vláček Hráček s dětskou hernou či historický vůz Bam upravený na bistro, tzv. BamBistro.

Jízdné

Parní vlak
úsekové dospělí 70 Kč
úsekové děti 35 Kč

Historický autobus
úsekové dospělí 50 Kč
úsekové děti 25 Kč

Regionální Dny železnice slavila během měsíce září i další města: Česká Třebová, Olomouc, Praha, Trutnov a Příbram. Vyvrcholením oslav byl 22. září Národní den železnice, který letos hostily České Budějovice. Regionální oslavy zakončí poslední zářijovou sobotu akce v Boskovicích a Ostravě.

Proč se slaví Den železnice?

Den železnice připomíná datum 27. září 1825, kdy byl zahájen provoz s parní lokomotivou konstruktéra Georga Stephensona mezi anglickými městy Stockton a Darlington na trase dlouhé 40 km. Byla to revoluční změna, která nahrazovala koňské povozy, začaly se budovat tratě a postupně přecházela přeprava zboží a cestujících na železnici. Na našem území se první železnice objevila v roce 1832, kdy byla vybudována naše první koněspřežka mezi rakouským Lincem a Českými Budějovicemi. První parou tažený vlak pak přijel z Vídně do Břeclavi a následně také do Brna v roce 1839, již před 179 lety.

Podrobný program regionálního Dne železnice v Plzeňském kraji, včetně jízdního řádu parního vlaku, najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…