České dráhy: Konec letního času ovlivní šest nočních dálkových vlaků

27.10.2023 19:15 | Tisková zpráva

V noci ze soboty na neděli 28./29. října končí letní čas a hodinové ručičky si ve 3:00 posuneme o hodinu zpět. Na cestě bude tou dobou celkem sedm dálkových vlaků Českých drah. Šest nočních vlaků s ubytovacími vozy, které České dráhy provozují ve spolupráci se zahraničními partnerskými dopravci, uprostřed noci vyčká na odjezd podle středoevropského času (SEČ).

České dráhy: Konec letního času ovlivní šest nočních dálkových vlaků
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Pokud by tyto spoje nezůstaly stát, jely by po změně času ve zbytku trasy o hodinu dříve. Regionálních vlaků se hodinové čekání týkat nebude, protože v době přechodu na nový čas žádné nejedou. Ranní vlaky pak vyjedou již podle SEČ.

Na území České republiky, resp. Slovenska, se změna času dotkne celkem čtyř nočních dálkových vlaků Českých drah a jejich partnerů. Ty budou uprostřed noci hodinu stát a odjedou už podle nového, středoevropského času:

  • EN 442 Slovakia Humenné – Praha vyčká ve stanici Čadca a odjede v 2:13 hod. SEČ
  • EN 97443 / 443 Slovakia Praha – Humenné vyčká ve stanici Bohumín a odjede v 3:00 hod. SEČ
  • nightjet 456 Graz – Berlín vyčká ve stanici Bohumín a odjede v 2:40 SEČ
  • nightjet 457 Berlín – Graz vyčká ve stanici Bohumín a odjede v 2:15 SEČ

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17074 lidí

České dráhy zároveň zajistí ve stanicích Bohumín a Břeclav vzájemný přechod všech skupin přímých vozů mezi všemi nočními vlaky a jako obvykle zajistí všechna plánovaná přímá spojení (tj. Praha – Bohumín – Krakov – Varšava, Graz / Budapešť – Břeclav – Bohumín – Krakov – Varšava, Graz / Budapešť – Břeclav – Bohumín – Wrocław – Berlín a Praha – Břeclav – Budapešť, resp. naopak).

S posunem času o hodinu zpět by měli počítat také cestující, kteří využijí přímé noční spojení vlaky EN 40458 / 40459 Canopus z Prahy přes Lipsko, Frankfurt nad Mohanem a Basilej do Curychu a zpět. Ty budou během změny času v úseku mezi Lipskem a Frankfurtem nad Mohanem, kde také vyčkají na odjezd podle středoevropského času.

Přímý lůžkový vůz z Prahy do Curychu a zpět přes Linec během víkendové změny času z důvodu výluky nejede.

Půlnoční vlak IC 571 Jiří Bouda s odjezdem z Prahy hl.n. (odj. 0:01) pojede po celou dobu podle letního času, a přijede tedy na brněnské hlavní nádraží ve 2:45 letního času.

Na regionální vlaky změna času vliv mít nebude, protože v době posunu o hodinu zpět České dráhy žádné takové spoje nevypravují. Všechny regionální vlaky pojedou ráno již podle SEČ.

Aktuální polohu vlaků si mohou cestující ověřit v mobilní aplikaci Můj vlak, na internetových stránkách ZDE nebo na lince Kontaktního centra ČD 221 111 122.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…