České dráhy: Muzeum v Lužné slaví čtvrtstoletí, vyjedou parní vlaky a představí se pivní speciál Matylda

10.06.2022 10:57 | Tisková zpráva

Už od roku 1997 slouží někdejší výtopna pro parní lokomotivy jako výstavní prostory, které ukazují historii železnice. ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka je dnes největší železniční muzeum v České republice.

České dráhy: Muzeum v Lužné slaví čtvrtstoletí, vyjedou parní vlaky a představí se pivní speciál Matylda
Foto: red
Popisek: ČD - logo

O následujícím víkendu od pátku 10. až do neděle 12. června bude toto muzeum slavit čtvrt století své existence a velcí i malí návštěvníci si tak během víkendu mohou užít pestrý program.

V pátek večer, v sobotu a v neděli se bude v ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka slavit. Zdejší muzeum totiž oslaví 25 let svého fungování. Příznivci železnice se tak mohou těšit na velkou oslavu. Hlavním bodem bude přehlídka parních lokomotiv. K vidění bude hned pět historických krásek, které jsou v majetku Českých drah a Klubu historie kolejové dopravy. Návštěvníci se tak mohou těšit na zatopené parní lokomotivy 354.195 Všudybylka, 354.7152 Sedma, 414.096 Heligón, 423.094 Velký bejček a 534.0323 Kremák.

„Všechno odstartuje již v pátek večer, kdy se od 20:30 brány muzea otevřou všem milovníkům železnice k nočnímu fotografování parních lokomotiv na osvětlených scénách. Focení bude probíhat mezi devátou a desátou hodinou večerní. V sobotu a v neděli čekají návštěvníky komentované přehlídky lokomotiv na točně depa, ty se uskuteční celkově čtyřikrát. V sobotu i neděli to bude vždy v 11:30 a ve 14:30,“ popisuje ředitel ČD Muzea v Lužné u Rakovníka Marek Plochý.

Nebudou ale chybět ani nostalgické jízdy po okolí. Během víkendu s cestujícími vyjede všech pět parních lokomotiv, které potáhnou osobní vozy poválečné konstrukce Bai nebo lokálkové vozy s otevřenými nástupními plošinami, takzvané Dřeváky. Historickým vlakem z Lužné se můžou zájemci svézt do Krupé, Rakovníka nebo do Nového Strašecí. Jízdenky na všechny jízdy budou k zakoupení u vlaku.

Na oslavě bude poprvé k dostání i speciální pivo s názvem Matylda. Jde o speciál, který vyrobil plzeňský minipivovar. Pivo bude zatím k dostání v čepované variantě v areálu muzea. Od konce června bude toto pivo k dispozici i v atraktivní plechovce. Výtěžek z prodeje piva bude použit na probíhající opravu parní lokomotivy 313.432 Matylda.

V areálu muzea bude zajištěno i občerstvení ve dvou historických restauračních vozech.

Historie ČD Muzea v Lužné u Rakovníka

Ve stanici Lužná u Rakovníka nechala společnost Buštěhradské dráhy postavit výtopnu v roce 1871. Ve 20. letech minulého století došlo k jejímu přebudování a přemístění mimo hlavní areál stanice. A právě prostory bývalé výtopny jsou dnes ústřední částí ČD Muzea Lužná u Rakovníka.

V Lužné se parní lokomotivy opravovaly a udržovaly pro řádný provoz až do 70. let minulého století. V roce 1996 pak České dráhy přestaly v souvislosti s omezením provozu na okolních tratích prostory bývalé výtopny využívat zcela. Ladem však výtopna dlouho neležela.

Díky nadšencům se v Lužné hned od roku 1997 začalo s výstavní činností zaměřenou na historii železnice. Nápad vybudovat v Lužné železniční muzeum zaujal natolik, že v roce 1999 na něj navázaly České dráhy založením svého ČD Muzea.

Více informací o akci a jízdní řády vlaků najdete na portálu Vlakem na výlet (ZDE) nebo na stránkách ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…