České dráhy: Nostalgické jízdy s Rosničkou po Českolipsku

29.04.2022 9:15 | Tisková zpráva

Poslední dubnová sobota bude na Českolipsku ve znamení historických vlaků. České dráhy vypraví během dne parní vlak v čele s lokomotivou Rosničkou (464.202), která uskuteční postupně tři jízdy – z České Lípy do Mimoně, Nového Boru a Blíževedel. Souprava vlaku bude sestavena z deseti historických vozů, které do České Lípy přiveze z Německa parní lokomotiva 50 3678.

České dráhy: Nostalgické jízdy s Rosničkou po Českolipsku
Foto: red
Popisek: ČD - logo

První jízda parního vlaku se uskuteční z České Lípy (odj. 12:50) do Mimoně a zpět. Druhá jízda oběma směry se koná mezi Českou Lípou (odj. 14:15) a Novým Borem. Na závěr se parní vlak vydá z České Lípy v 15:22 do Blíževedel a zpět.

V prodeji budou zpáteční jízdenky za jednotnou cenu 200 korun. Děti do tří let cestují zdarma bez nároku na místo k sezení. Jízdenky budou v prodeji přímo u vlakového personálu.

tabulka

Z českolipského nádraží bude od 9 do 17 hodin zajištěna kyvadlová doprava do depa, kde si budou zájemci moci prohlédnout výstavu lokomotiv, konkrétně:

  • parní lokomotivu 475.179 (Šlechtična),
  • parní lokomotivu 556.0506 (Štokr),
  • parní lokomotivu 498.112 (Albatros),
  • motorovou lokomotivu T478.3001 (Brejlovec),
  • motorový vůz M131.1130 (Hurvínek).

K těmto vozidlům se přidá ještě německá parní lokomotiva 50 3648, která přiveze desetivozovou historickou soupravu z Cottbusu v Německu. Tento vlak přijede na českolipské hlavní nádraží ve 12:07, a to po trase přes Ebersbach, Rumburk a Jedlovou. Zpět do Německa pak bude tento vlak odjíždět v 18:44 a pojede po stejné trase. V provozu bude také modelové kolejiště.

Parní lokomotiva Rosnička 464.202

Rychlíkové lokomotivy řady 464.2 byly určeny především pro horské tratě. Jedná se o poslední typ parní lokomotivy dodaný ČSD. Byly vyrobeny jen dva prototypy. Jejich vznik již probíhal současně s výrobou elektrických lokomotiv E499.0. Z hospodářských důvodů k sériové výrobě nakonec nedošlo. Lokomotiva 464.202 je dlouhodobě deponována v olomouckém depozitáři ČD Muzea, vzhledem k jeho opravě je aktuálně umístěna v České Lípě a nasazována na různých nostalgických jízdách v ČR.

Podrobnosti k akci jsou na portálu Vlakem na výlet a také na stránkách ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…