České dráhy: Omezení vlakové dopravy v souvislosti se šířením koronaviru

17.03.2020 17:23

V souvislosti s preventivními kroky Vlády České republiky proti šíření nemoci COVID-19 je až do odvolání zastavena veškerá mezistátní osobní železniční doprava mezi Českou republikou a Německem, Rakouskem, Slovenskem a Polskem.

České dráhy: Omezení vlakové dopravy v souvislosti se šířením koronaviru
Foto: red
Popisek: ČD - logo

 Od 17. do 23. března budou dočasně zrušené také vnitrostátní vlaky SC Pendolino v úseku Praha – Ostrava / Český Těšín. V návaznosti na rozhodnutí Hygienické stanice Olomouckého kraje vlaky ode dnešního rána neobsluhují stanice a zastávky v Litovli, Července a Uničově.

České dráhy také přijaly další preventivní opatření: Vlakový personál až do odvolání neprodává jízdní doklady. Cestující si je mohou pořídit prostřednictvím on-line prodejních kanálů (e-shopu a aplikace Můj vlak) nebo u pokladních přepážek. U nich jsou preferovány bezhotovostní platby.

Vnitrostátní doprava

Dočasné přerušení provozu vlaků SC Pendolino Praha – Ostrava / Český Těšín

České dráhy od 17. do 23. března 2020 včetně upravují rozsah dálkové dopravy mezi Prahou a Ostravskem. V tomto období budou zrušeny všechny spoje kategorie SuperCity v úseku Praha – Ostrava / Český Těšín. Cestující mohou k přepravě využít ostatní vlaky Českých drah provozované na této lince. Vlaky IC Pendolino v úseku Praha – Plzeň – Cheb / Františkovy Lázně pojedou bez omezení.

Omezení vlaků v oblasti Litovle, Červenky a Uničova (Olomoucký kraj)

Na základě rozhodnutí Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje je od pondělí 16. března od 03:00 hod. do odvolání ukončena železniční dopravní obslužnost obcí Litovel, Červenka a Uničov. Regionální vlaky na trati 307 Červenka – Senice na Hané – Prostějov jedou pouze v úseku Senice na Hané – Prostějov, stanice a zastávky Červenka, Červenka zast., Litovel, Litovel město, Litovel předměstí, Myslechovice, Cholina, Odrlice a Senice na Hané zast. nejsou obsluhovány. Nástup a výstup cestujících dále není možný ve stanici Červenka na trati 270 a také ve stanici Uničov a zastávce Uničov zast. na trati 290. Z důvodu zajištění dopravní obslužnosti ostatních obcí na trase vlakových spojů vlaky i nadále jezdí po svých původních trasách a v dosavadních časových polohách. Podrobnosti jsou na webu www.cd.cz/omezeniprovozu.

Omezení rezervací "Business" ve vlacích railjet

Do odvolání se neprodávají místenky do oddílů Business ve vlacích railjet. Místa v těchto oddílech mohou obsadit cestující s jízdními doklady do 1. vozové třídy bez místenky.

Zrušení vybraných služeb

Do odvolání jsou zrušeny následující služby ve stanicích:

  • úschova zavazadel ve stanicích
  • půjčovny kol ČD Bike
  • čekárny ČD Lounge
  • směnárny ČD
  • prodej zboží u pokladních přepážek

Do odvolání jsou zrušeny následující služby ve vlacích:

  • cateringové služby ČD Minibar
  • cateringové služby ČD Restaurant
  • prémiové a bonusové služby

Mezistátní doprava

Mezistátní osobní doprava se Slovenskem je až do odvolání zastavena od pátku 13. března od 7:00 hod. Doprava s ostatními sousedními zeměmi je přerušena od půlnoci 13. / 14. března. Vzhledem k nařízenému omezení dopravy přes hranice České republiky není zajištěna žádná náhradní doprava v přeshraničních úsecích. Toto omezení má vliv na přibližně 120 dálkových mezistátních spojů a desítky přeshraničních regionálních vlaků. České dráhy se svými zahraničními partnery obsluhují více než 15 železničních hraničních přechodů.

Spolková republika Německo

  • Vlaky Berliner Praha – Berlín – Hamburk / Kiel jedou pouze v úseku Praha – Děčín a zpět.
  • Vlaky Západní expres do / z Mnichova jedou pouze v úseku Praha – Domažlice a zpět s přestupem v Plzni do náhradní vlakové soupravy, která jede v úseku Plzeň – Domažlice.
  • Regionální vlaky linky U28 Děčín – Bad Schandau – Sebnitz – Rumburk jedou pouze v úseku Dolní Poustevna – Rumburk. Odjezdy ve směru Dolní Poustevna – Rumburk jsou u 7 spojů zhruba o 25 minut později. V úseku Děčín – Dolní Žleb je zavedena náhradní autobusová doprava. Cestující ze Šluknovského výběžku mohou pro cesty do vnitrozemí využívat nadále linku U8 přes Českou Kamenici.
  • Provoz regionálních osobních vlaků v Karlovarském kraji je zajištěn do pohraničních stanic. Vlaky tak jezdí v úsecích Karlovy Vary – Potůčky a Cheb – Aš. Na trati z Chebu do Plesné je místo vlaků zajištěna náhradní autobusová doprava. Spěšné vlaky (v Německu RE) Norimberk – Cheb jsou ukončeny na území Německa a dále do Chebu nejedou.
  • V Plzeňském kraji je zajištěn provoz regionálních vlaků do pohraniční stanice Železná Ruda-Alžbětín (trať 183 Klatovy – Železná Ruda-Alžbětín). Na trati 180 Německo – Domažlice – Plzeň jsou osobní vlaky z Německa ukončeny ve stanici Furth im Wald. V úseku Furth im Wald – Česká Kubice – Domažlice jsou mezinárodní osobní spoje odřeknuty bez náhrady.

Rakouská republika 

  • Spoje railjet Vindobona Praha – Vídeň – Graz jedou pouze v úseku Praha – Břeclav a zpět.
  • Spoje Jižní expres Praha – Linec jedou pouze v úseku Praha – Rybník a zpět.
  • Regionální osobní vlaky v Jihočeském kraji jedou nejdále pouze do pohraničních přechodových stanic. V úseku České Budějovice – Summerau jsou mezinárodní osobní spoje ukončeny ve stanici Horní Dvořiště, vlaky ve směru České Budějovice / Veselí nad Lužnicí – České Velenice jedou do pohraniční stanice České Velenice. Vlaky ÖBB v Rakousku končí jízdu v pohraničních stanicích Summerau a Gmünd (NÖ) a dále do ČR nepokračují.
  • Regionální vlaky mezi Jihomoravským krajem a Rakouskem zajišťují svými náležitostmi ÖBB a jsou ukončeny ve stanicích na rakouském území. Žádné vlaky nejezdí ani mezi Znojmem a Šatovem (přechod Znojmo – Retz). Cestující mohou použít autobusovou linku č. 818 IDS JMK.

Slovenská republika

  • Doprava na Slovensko byla ze strany slovenských úřadů zastavena již v pátek 13. března v 7:00 hod.
  • Vlaky EuroCity Metropolitan Praha – Bratislava – Budapest a další spoje na této lince (např. Hungaria, Slovenská strela atp.) jedou pouze v úseku Praha – Břeclav a zpět.
  • Valašské expresy Praha – Púchov / Žilina jedou pouze v úseku Praha – Horní Lideč a zpět.
  • Mezistátní dálkové vlaky na přechodu Mosty u Jablunkova – Čadca, vlaky SC Pendolino Košičan 241 / 240 jedou v úseku Praha – Český Těšín a zpět. Spoj SC 242 / 243 jede pouze z / do Bohumína. Vlaky Ex Ostravan a Fatra jedou pouze do stanice Návsí.
  • Regionální osobní vlaky z Jihomoravského kraje na Slovensko na trati č. 343 Hodonín – Vrbovce jezdí pouze do / ze zastávky Javorník nad Veličkou. Vlaky ze slovenské strany jsou ukončeny na slovenském území. Na trati Břeclav – Kúty nejedou žádné osobní vlaky, tedy ani v úseku Břeclav – Lanžhot. Cestující mohou použít autobusovou linku č. 572 IDS JMK.
  • Regionální vlaky mezi Moravskoslezským krajem a Slovenskem jsou ukončeny v Mostech u Jablunkova.

Polská republika

  • Mezistátní dálkové vlaky EuroCity z Prahy, Ostravy, Rakouska a Slovenska / Maďarska do Polska jedou na území České republiky pouze do stanice Bohumín.
  • Zastavena je také regionální doprava mezi Moravskoslezským krajem a Polskem. Osobní vlaky na Těšínsku končí ve stanici Český Těšín. Na Ostravsku končí jízdu osobní vlaky z Polska ve stanici Chałupki a nejedou do Bohumína.
  • Spěšné vlaky Lipová Lázně – Jeseník – Głuchołazy – Krnov (trať 292 Šumperk – Krnov) nejedou v úseku Mikulovice – Głuchołazy – Jindřichov ve Slezsku (přes území Polska). V úseku Lipová Lázně – Jeseník – Mikulovice – Jindřichov ve Slezsku a zpět je zajištěna náhradní autobusová doprava. V úseku Jindřichov ve Slezsku – Krnov a zpět jedou tyto spěšné vlaky podle pravidelného jízdního řádu.
  • V Libereckém kraji je přerušena mezistátní osobní doprava na trati 036 do Szklarske Poręby. Vlaky z Liberce a Tanvaldu končí, resp. zahajují svou jízdu v Harrachově.

Noční vlaky

Noční dálková doprava je na území ČR až do odvolání bez náhrady zastavena.

Návratky jízdních dokladů

V souvislosti se zastavením mezistátního provozu a s mimořádnými opatřeními na území České republiky přijaly České dráhy následující opatření pro návratky jízdních dokladů.

Vnitrostátní časové jízdenky

  • S účinností od 11. března 2020 provádí České dráhy návratky částečně či zcela nevyužitých traťových jízdenek týdenních, měsíčních a čtvrtletních za zvláštní jízdné pro cestující 6 – 18 let a žáky a studenty 18 – 26 let beze srážky. Návratek lze uplatnit kdykoliv ve lhůtě do 6 měsíců od 1. dne nevyužití, přičemž za první den nevyužití se vždy považuje 11. březen a toto datum rovněž nahrazuje předepsané potvrzení.

Mezinárodní jízdenky

  • Jízdní doklady vystavené u pokladních přepážek ČD s prvním dnem platnosti 13. března a dále, je možné vrátit beze srážky, a to i v případě, pokud jsou tyto jízdenky normálně nevratné (tzn. např. i Včasná jízdenka Evropa do Polska v první den platnosti). Opatření se týká jízdních dokladů zakoupených v rámci celého předprodeje (tzn. třeba i na červen).
  • Jízdní doklady vystavené u pokladních přepážek ČD s prvním dnem platnosti ve dnech 10. – 12. března, které jsou dle platných podmínek standardně nevratné, je možné nad rámec přepravních podmínek vrátit se srážkou 80 Kč / 3 EUR (tzn. např. cena VJE vydané do Polska s prvním dnem platnosti 11. března bude vrácena po srážce 80 Kč / 3 EUR).
  • Za stejných podmínek je možné vrátit i mezinárodní jízdní doklady zakoupené prostřednictvím e-shopu ČD nebo aplikace Můj vlak. Návratek je možný pouze prostřednictvím těchto distribučních kanálů (nikoliv u pokladen ČD).
  • Od 13. března je až do odvolání zastaven prodej všech mezinárodních jízdních dokladů a rezervací.

Opatření Českých drah proti šíření koronaviru

  • České dráhy rozšířily a zintenzivnily úklid souprav. Při mytí interiéru jsou nyní používány prostředky jiného složení a zvyšuje se také intenzita samotného čištění.
  • Zvláštní pozornost je věnována dezinfekci všech součástí vybavení, s nimiž přicházejí cestující do styku – kliky, nástupní madla, úchopové části odpadkových košů, ovládací prvky dveří nebo sociální zařízení.
  • U dálkových vlaků doplňujeme během jízdy ve velkých stanicích hygienické a dezinfekční prostředky.  
  • K dezinfekci souprav pro dálkovou dopravu využíváme ozonový generátor PROFIZON X. Tímto postupem se zlikvidují viry a bakterie v prostoru celého vozu.
  • Ve vlacích distribuujeme letáky Ministerstva zdravotnictví ČR s informacemi o příznacích nákazy koronavirem a o prevenci šíření nákazy. Informace jsou v nich uvedené v češtině, angličtině, němčině a italštině.
  • Byla přijata opatření a v oblasti zásad chování personálu, např. v oblasti hygieny. Probíhá postupné vybavení provozního personálu např. dezinfekčními gely. Společnost dále pořizuje vitamíny pro posílení imunity zaměstnanců.
  • IZS zahájil namátkové zdravotní kontroly v dálkových spojích. České dráhy vytvořily veškeré podmínky pro IZS k této činnosti.
  • Krizový štáb je v trvalém kontaktu s IZS, Bezpečnostní radou státu a Ministerstvem dopravy ČR.
  • Od půlnoci 15. / 16. března vlakový personál (vlakvedoucí, průvodčí a strojvedoucí ve spojích se samoobslužným způsobem odbavení) ve spojích ČD až do odvolání neprodává jízdní, přepravní a rezervační doklady. Jízdenky si mohou cestující pořídit prostřednictvím on-line kanálů (e-shop ČD, aplikace Můj vlak) nebo u pokladních přepážek. Prodej jízdních dokladů je v tuto chvíli zachován ve všech stanicích, kde ČD provozují pokladny. I zde však ČD zavedly opatření k minimalizaci přímého kontaktu. Všichni pokladníci jsou od zákazníků odděleni sklem a zákazníky prosíme, aby při nákupu jízdenek preferovali bezhotovostní platbu.
  • Vlakový personál až do odvolání kontroluje jízdní doklady vizuálně, tj. bez fyzického převzetí a případného označení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …