České dráhy: Připravované změny od 15. prosince 2013

02.10.2013 15:40

ČD upraví od poloviny prosince tarif, zvýhodní dojíždění do práce a cestování žáků i studentů...

České dráhy: Připravované změny od 15. prosince 2013
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Od 15. prosince, kdy začne platit nový jízdní řád pro rok 2014, upraví České dráhy svůj vnitrostátní i mezinárodní tarif. Do cen základního jízdného a některých obchodních nabídek se promítne inflace a růst cen vstupů. Základní tarif ve vnitrostátní a mezinárodní dopravě tak vzroste zhruba o 2 %. Dopravce však zvýší slevy pro cestující, kteří pravidelně dojíždějí do práce a jsou držiteli aplikace IN 50 %, a také pro žáky a studenty se slevou IN 25 %. Nově bude v prodeji aplikace IN 100 % pro druhou třídu.

Od 15. prosince 2013 dojde k následujícím změnám v tarifu ČD:

Základní tarif ve vnitrostátní i mezinárodní přepravě vzroste o meziroční inflaci, tj. zhruba o 2 %.

Bude zavedena sleva 25 % ze žákovského jízdného (jízdné pro dojíždění do školy od 1. září do 30. června) pro žáky a studenty, kteří mají In-kartu s aplikací IN 25 %. Bude tak posílen věrnostní program navázaný na In-kartu Českých drah.

Cestující s aplikacemi IN 50 % nově ušetří při nákupu traťových jízdenek. Sleva na pořízení těchto dokladů vzroste z 25 % na 50 %. Cílem tohoto kroku je cenově podpořit pravidelnou dojížďku do zaměstnání vlaky Českých drah na střední a delší vzdálenosti.

Budou upraveny ceny slevových aplikací IN 25 % a IN 50 % pro děti a mládež (15–26 let) a slevové aplikace In-senior. Tříletá aplikace IN 25 % tak bude nově stát 490 Kč místo 330 Kč, jednoroční IN 50 % a In-senior bude za 1 490 Kč místo současných 1 330 Kč.

Nabídku IN 100 % bude možné nově koupit také pro 2. třídu. Tato varianta bude cenově výhodnější než současná nabídka IN 100 % pro 1. třídu.

Do cen Víkendových síťových jízdenek bude promítnuta změna DPH a inflace od poslední změny cen v prosinci 2010, resp. prosinci 2011. Celostátní verze jízdenky bude stát nově 650 Kč místo původních 600 Kč, ceny regionálních verzí této jízdenky vzrostou o 25 Kč. Ceny Celodenních jízdenek se nemění.

Cena Kilometrické banky ČD vzroste z důvodu promítnutí inflace a změny DPH od prosince 2011 z 2 100 Kč na 2 200 Kč.

Dojde k úpravě pravidel pro výpočet cen za přepravu kol a psů. Zatímco doposud se tyto doklady prodávaly ve variantě pro jeden vlak nebo jeden den, nově bude cena záviset na počtu projetých kilometrů bez ohledu na počet přestupů. Nové ceny budou začínat na úrovni stávajícího přepravného, maximální ceny za přepravu psů a kol nepřevýší 50, resp. 75 Kč.

Detailní informace o nových cenách platných pro období jízdního řádu 2013/2014 poskytnou České dráhy v průběhu listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: České dráhy

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AČCKA: Čím dál více Čechů využívá služeb cestovních kanceláří

16:46 AČCKA: Čím dál více Čechů využívá služeb cestovních kanceláří

I letošní prodeje potvrzují, že služeb českých cestovních kanceláří a agentur využívá každoročně víc…