České dráhy: První pendolino dostalo nový interiér

27.09.2017 9:16

České dráhy a jejich dceřiná společnost DPOV dokončily tříměsíční modernizaci interiéru prvního ze sedmi rychlovlaků pendolino.

České dráhy: První pendolino dostalo nový interiér
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Cestující se nyní mohou těšit na nový interiér včetně moderních ergonomických sedaček, které jsou v 1. třídě potažené kůži. Dětem zpříjemní cestování nově instalované dětské kino a podrobné informace o průběhu jízdy zajistí moderní vizuální informační systém s LCD monitory.

„Pendolina už jezdí 12 let. Za tu dobu najela dohromady téměř 27 milionů kilometrů a přepravila přes 12 milionů cestujících. To se samozřejmě projeví na stavu vybavení, proto jsme se rozhodli provést jeho komplexní obnovu, která se týká interiéru oddílů pro cestující, toalet, vybavení bistrooddílu, sedadel, nebo elektrických zásuvek a osvětlení,“ jmenuje prvky, které dělníci při modernizaci vyměňují člen Představenstva ČD odpovědný za techniku, servis a majetek Miroslav Kupec. „Přesněji jsme vyměnili celkem 327 sedaček, kdy je teď místo i mezi a pod sedačkami, natáhli jsme přes dva a půl kilometru nových kabelů,vyměnili jsme kompletně klasické osvětlení za led diodová světla. Doplnili jsme také moderní prvky, které před 12 lety nebyly u vybavení vlaků obvyklé. Nově jsme do každé jednotky instalovali 28 LCD monitorů nového vizuálního informačního systému. Ve vlaku pak vzniklo i malé dětské kino, podobné tomu, které nabízejí rychlovlaky railjet, designově jsme více odlišili 1. a 2. třídu,“ uvádí přednosti vylepšené jednotky Miroslav Kupec.

Přípravy před samotnou revitalizací začaly pro pracovníky dceřiné společnosti ČD Dílny pro opravy vozidel (DPOV) už v dubnu. „Nejdříve jsme na jednotce 680.005 dosadili kompletně opravené podvozky z DPOV PSO Nymburk. V průběhu května jsme pak dovybavili pracoviště, kde budeme postupně revitalizovat všechny tyto rychlovlaky – přesněji všech 49 vozů. Prostory JLV Praha nám umožňují modernizovat celou dvousetmetrovou jednotku rozdělenou na dvě části v uzavřené hale na dvou sousedních kolejích,“ líčí průběh přípravných prací předseda představenstva DPOV Roman Kott. „V červnu pak odstartovala na odstavném kolejišti DKV Praha samotná revitalizace demontáží původního interiéru. Od začátku července jsme pak jednotku 680.005 přistavili do nově upravených prostor na JLV Praha, kde probíhala vlastní modernizace interiéru,“ vysvětluje Kott.

I když se běžně soupravy střídají, vlak s novým interiérem 680.005 teď budou moci cestující potkat nejčastěji na spojích SC 240 a 241 Pendolino Košičan, který představuje nejrychlejší a nejpohodlnější spojení České republiky se severním a východním Slovenskem. Cestu z Prahy do Popradu urazí za 6 hod. 8 minut a do Košic za 7 hod. 16 minut. Jsou to nejrychlejší cestovní časy v dosavadní historii přímého vlakového spojení. 

„Následovat teď bude vylepšení dalších šesti jednotek. Během příštích měsíců bychom chtěli pokračovat výměnou interiéru u těch s čísly 680.007 a 680.006,“uvádí Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu. „Chtěl bych připomenout, že máme z provozu vyřazené i další dva vozy, které byly poškozeny při střetu s polským kamionem na přejezdu ve Studénce před dvěma lety. Ty budou až do prvního čtvrtletí roku 2018 u výrobce, společnosti Alstom, v jeho závodě v Saviglianu (Itálie) na opravě. Žádné spoje ale přesto nerušíme,“ doplňuje Štěpán.

Aby došlo k co nejmenšímu snížení komfortu a kvality cestování na trase Praha – Ostrava, nabídnou České dráhy cestujícím spoje v kvalitě InterCity. Ty cestujícím poskytnou moderní klimatizované vozy s elektrickými zásuvkami. Ve vybraných vozech bude k dispozici také Wi-Fi připojení k internetu. V soupravě bude zařazen klasický restaurační vůz s barem. Soupravy InterCity jen neumí nabídnout vlakový zábavně-informační portál. Nadále ale budou spoje povinně místenkové, aby měli cestující garantovaná svá místa. "Věřím, že tato opatření cestující přijmou s pochopením, a že všem za dočasné snížení komfortu budou odměnou vylepšené jednotky pendolino,“ vysvětluje Michal Štěpán.     

Zajímavosti z modernizace rychlovlaků pendolino:

  • Pendolina již ujela skoro 27 milionu kilometrů, nejvíce pak jednotka 680.006 s téměř 4 miliony kilometrů;
  • Přepravila více než 12 milionů cestujících;
  • Modernizováno bude 49 vozů (z toho 2 vozy po opravě u společnosti Alstom po nehodě s kamionem v loňském roce);
  • Dosazeno bude 2 289 nových sedaček;
  • Nově instalováno bude 196 LCD monitorů nového vizuálního informačního systému;
  • Bude dosazeno nové LED osvětlení místo současného se zářivkami;
  • V každé jednotce bude zřízeno nové dětské kino.

Interiér 1. třídy zrekonstruované jednotky SC Pendolino

Interiér 1. třídy zrekonstruované jednotky SC Pendolino.

Interiér 2. třídy zrekonstruované jednotky SC Pendolino

Interiér 2. třídy zrekonstruované  jednotky SC Pendolino.

Interiér vozu s bistrooddílem ve zrekonstruované jednotce SC Pendolino

Interiér vozu s bistrooddílem ve zrekonstruované jednotce SC Pendolino.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…