České dráhy: Rekordní počet přepravených cestujících s handicapem

12.02.2024 19:07 | Tisková zpráva

České dráhy loni poskytly asistenci rekordnímu počtu cestujících s handicapem. Prostřednictvím objednávkového systému největšího českého železničního dopravce bylo v loňském roce uskutečněno přes 8,5 tisíce přeprav.

České dráhy: Rekordní počet přepravených cestujících s handicapem
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Tisíce dalších lidí s handicapem pak díky rozšiřující se síti bezbariérových vlaků cestovalo bez asistence dopravce, a tak ve statistikách již nejsou zahrnuti. Za posledních šest let, v letech 2018 – 2023, ČD zajistily asistenci při cestě více než 41 tisícům cestujících s omezenou schopností pohybu a orientace.

V loňském roce zajistily České dráhy přes objednávkový systém celkem 8 584 registrovaných přeprav handicapovaných cestujících. „Oproti roku 2022 tento počet vzrostl zhruba o 1 300 osob a zároveň byl překonán i poslední předcovidový rok 2019. Potvrzuje to loňské statistiky, podle kterých se cestující, včetně těch s handicapem, po pandemii covidu-19 postupně vrátili do vlaků,“ říká předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Michal Krapinec a dodává: „Důvěry handicapovaných cestujících si nesmírně vážíme, a abychom těmto zákazníkům vyšli maximálně vstříc, plánujeme v letošním roce uvést do provozu přibližně 120 nových bezbariérových vlaků v regionální i v dálkové dopravě. Díky nim bude přeprava cestujících s handicapem opět o poznání jednodušší.“

Celkový počet přepravených osob s omezenou schopností pohybu a orientace, například nevidomých nebo osob na vozíku, je však podstatně vyšší. Tisíce těchto zákazníků dnes cestuje díky bezbariérovým a nízkopodlažním vlakům bez pomoci dopravce a do statistiky cestujících s asistencí se tak vůbec nedostávají.

Počet handicapovaných, kteří budou v dalších letech cestovat zcela bez asistence, se bude podstatně zvyšovat. Usnadní jim to i nový význam značek přístupnosti u jednotlivých spojů, který byl zaveden v prosinci 2023. Vhodně vybavené vlaky jsou dnes označeny symbolem „nízkopodlažní vůz vhodný pro přepravu cestujících na vozíku nebo vůz se zvedací plošinou, doporučeno objednání přepravy“. U těchto vlaků již není objednávka přepravy a asistence dopravce nezbytná. České dráhy mají v jízdním řádu takových vlaků více než 3 000. Navíc tři čtvrtiny všech spojů Českých drah nyní nabízí vybavení pro cestování osob na vozíku a díky rozsáhlé modernizaci vozidlového parku se bude tento počet dále zvyšovat. Cestování handicapovaných vlakem nebylo nikdy v historii železnice tak snadné jako nyní.

Služba asistence (doprovodu) je poskytována všem zákazníkům s omezenými schopnostmi pohybu a orientace bez ohledu na druh jejich zdravotního omezení. Cestujícím je poskytován doprovod v rámci stanice (k pokladně, k informacím, úschovně zavazadel atp.), při příchodu k vlaku, odchodu od vlaku nebo při přestupu mezi vlaky. Objednání asistence při přepravě je možné pomocí objednávkového formuláře na webových stránkách ČD, na lince zákaznického centra ČD 221 111 122 nebo u pokladních přepážek.

V současnosti provozují České dráhy skoro 700 bezbariérových jednotek a vozů, které zajišťují v jízdním řádu 2024 téměř 6 700 bezbariérových vlaků. To představuje už tři čtvrtiny všech spojů vypravovaných Českými drahami. V letošním roce má doplnit bezbariérové vlaky dalších více než 50 elektrických jednotek RegioPanter, skoro 60 motorových jednotek RegioFox a osm jednotek ComfortJet pro expresní vlaky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

19:15 Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

Prezident České republiky Petr Pavel na Pražském hradě opět jmenoval nové generály z řad vojáků z po…