České dráhy: Vyjížďky historickými vlaky i pohled do železniční historie

05.05.2017 21:40

Tuto sobotu 6. května si přijdou v Olomouci na své obdivovatelé starých drážních strojů. Do hanácké metropole a po okolí se mohou svézt historickými parními a motorovými vlaky. České dráhy také zpřístupní expozici olomouckého ČD Muzea. V tzv. deponii historických kolejových vozidel jsou k vidění jedinečné exponáty železniční historie z ČD Muzea v Lužné u Rakovníka. Vystaveny budou například nákladní lokomotivy Sergej nebo Kremák.

České dráhy: Vyjížďky historickými vlaky i pohled do železniční historie
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Během soboty vyjedou nostalgické vlaky ze Šumperka. Během dne pak vyrazí zvláštní vlaky na trasu mezi olomouckým hlavním nádražím a zastávkou v městské části Řepčín a do Prostějova. Ze Šumperka České dráhy vypraví motorový vůz Hurvínek, který brzy oslaví 70. výročí od doby, kdy poprvé vyjely tyto vozy na trať, a zároveň pojede i Věžák, který se jmenuje podle stanoviště strojvedoucího, které je umístěno uprostřed vozu a je posazeno na střechu. Do Prostějova pak pojede v čele vlaku motorová lokomotiva Sergej. Takto byly označované ukrajinské lokomotivy vyráběné v 60. a 70. letech; tyto stroje byly typické hlukem, který první kusy vydávaly, než na ně byly namontovány tlumiče československé výroby. Mezi stanicemi Olomouc hl. n. a Olomouc-Řepčín vyrazí na oslavu otevření točny v Olomouci parní lokomotiva Kocúr, v současnosti nejstarší provozuschopná parní lokomotiva, kterou mají České dráhy v majetku. Dlouhou dobu sloužila jako lokomotivní pomník vedle staniční budovy ve Valašském Meziříčí. Díky Nadaci Okřídlené kolo se 118 let starý skvost po 40 letech opět rozjel.

Expozice ČD Muzea se v sobotu otevře veřejnosti od 10 do 16 hodin. Pro děti budou připraveny i další atrakce. Za vstupné zaplatí dospělí 50 korun, děti od 6 do 15 let platí polovinu a nejmenší mají vstup zdarma. Prodej jízdenek bude přímo ve zvláštních vlacích u průvodčích. České dráhy nabízejí úsekové jízdné Šumperk – Olomouc za 80 Kč, Uničov – Olomouc za 40 Kč, Olomouc hl.n. – Olomouc-Řepčín za 60 Kč a Olomouc – Prostějov 60 Kč. Za děti 6 až 15 let zaplatí rodiče poloviční jízdné, nejmenší děti do 6 let se projedou zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…