České dráhy: Zájem o cesty z Prahy do Tater a na východ Slovenska autovlakem roste

15.06.2016 10:49

Zájem o cestování autovlaky národního dopravce České dráhy provozovanými ve spolupráci s Železniční společností Slovensko trvá a u nočních spojů meziročně roste. Mnoho lidí zvolí tuto variantu také o nadcházející letní sezóně jako alternativu k silnicím a dálnicím, na kterých je kvůli rozsáhlým rekonstrukcím množství uzavírek.

České dráhy: Zájem o cesty z Prahy do Tater a na východ Slovenska autovlakem roste
Foto: red
Popisek: ČD - logo

„Denně vypravujeme přímé noční autovlaky z Prahy do Popradu, Košic a východoslovenského Humenného. Přepravovat lze jak klasické osobní vozy běžné výšky do 1,6 metru, tak větší vozy s výškou do 2 metrů a také motorky,“ připomíná Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu.

Autovlaky odjíždějí z Prahy večer ve 22 hodin a krátce po 23. hodině. V cíli jsou druhý den ráno: v Popradu v 7:05 hod., v Košicích v 7:41 hod. a v Humenném v 10:33 hod. Podobně jezdí také v opačném směru. „Kapacita autovlaku do jednotlivých destinací je jeden nebo dva speciální železniční vozy, což představuje 10 až 20 běžných osobních automobilů střední třídy. V exponovaných dnech zařazujeme i třetí autovůz,“ doplnil Michal Štěpán. Zatímco auta jedou zaparkovaná na speciálním vagónu, cestující tráví cestu v lůžkovém nebo v lehátkovém voze.

Jedenkrát týdně, v pátek z Prahy a v neděli ze Slovenska, jezdí také odpolední autovlak na lince Praha – Košice a zpět.

Zájem o autovlak je řadu let stabilní. Noční spoje loni přepravily 13 828 automobilů, o rok dříve to bylo o zhruba dvě stovky automobilů méně. Největší zájem o službu autovlaku je každoročně v hlavní letní turistické sezóně od června do září. Tradičně nejsilnější měsíce jsou červenec, srpen s přepravou až 2 000 aut za měsíc a také období okolo Vánoc, na přelomu roku a o Velikonocích. Autovlak nejčastěji využívají turisté z Česka a Slovenska, mezi zákazníky jsou ale také například Němci, Holanďané, Britové nebo občané východoevropských států. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…