České dráhy posílily svou likviditu

16.04.2021 10:06

Největší tuzemský železniční dopravce se rozhodl posílit svou likviditu. Uzavřel sedmileté rámcové úvěrové smlouvy se třemi bankovními ústavy, Raiffeisenbank, a.s., UniCredit Bank, a.s., a VUB, a.s., které mu v případě potřeby umožní čerpat prostředky až do výše 8,5 miliardy korun.

České dráhy posílily svou likviditu
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Firma je může využít na jakýkoliv účel, prioritně však za ně hodlá nakoupit vlaky. České dráhy získaly nové úvěrové linky za historicky nejvýhodnější úrokové sazby.

„O více než 4 miliardy nižší tržby v roce 2020 a další propad příjmů z přepravy cestujících v důsledku současných protiepidemických opatření způsobily, že České dráhy mají méně peněz na investice do svého rozvoje,“ vysvětluje předseda představenstva a generální ředitel ČD Ivan Bednárik. „A přesto, že realizujeme úspory, kde se dá, na nákup techniky, ani na rozvoj zázemí pro její údržbu rezignovat nemůžeme. Ve smlouvách s kraji a státem jsme slíbili nové vlaky a tento závazek splníme. Je to investice do budoucnosti,“ doplňuje Ivan Bednárik s tím, že podle všech ukazatelů jsou České dráhy silná a spolehlivá firma se zdravým zadlužením.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Raiffeisenbank se v rámci své obchodní strategie zaměřuje na rozvoj a rozšiřování spolupráce s nejvýznamnějšími korporacemi v České republice a aktivně se zapojuje v oblasti financování a poradenství ESG projektů. „Skupina společností Českých drah patří mezi naše dlouholeté, vážené a významné obchodní partnery. Je nám tedy ctí, že můžeme podpořit České dráhy v dalších investicích vedoucích k trvale udržitelnému rozvoji osobní dopravy v České republice,“ uvádí Barbara Tutass, ředitelka divize Large Corporates v Raiffeisenbank.

„Poskytnuté financování pro investice do modernizace vlaků povede k dalšímu rozvoji udržitelné osobní dopravy a zároveň je tento úvěr vynikajícím příkladem strukturované transakce, kterou UniCredit Bank úspěšně implementuje ve prospěch klientů z celé řady odvětví a pomáhá jim získávat finanční prostředky pro rozsáhlé a dlouhodobé projekty za optimálních podmínek,” říká Marco Iannaccone, generální manažer UniCredit Bank.

ČD podpoří také Všeobecná úverová banka, která je součástí jedné z největších evropských bankovních skupin Intesa Sanpaolo. „Velmi pozitivně vnímáme silnou pozici Skupiny České dráhy jako národního dopravce a jsme připraveni v její podpoře nadále pokračovat i v této složité době ovlivněné pandemií,“ komentuje Milan Štoček, ředitel firemního bankovnictví Všeobecné úverové banky v ČR.

Reálné čerpání bude záviset na vývoji pandemie a s tím související výši příjmů z přepravy cestujících. Důležitý je také objem kompenzací za COVID-19 od státu. „Pochopitelně, že míček je i na naší straně. Aktivně můžeme ovlivnit výdajovou stránku, proto kromě již zavedených úsporných opatření chystáme zásadní změny v zeštíhlení administrativy, snížení počtu úrovní řízení a zefektivnění procesů,“ uzavírá Ivan Bednárik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…